De kleur die Pantone tot kleur van het jaar kiest, wordt verondersteld de wereld van de decoratie en de mode een jaar lang te beïnvloeden. Om die kleur te kiezen, stuurt Pantone een tiental experten de wijde wereld in om de nieuwste kleurtrends en -invloeden in uiteenlopende sectoren - zoals ontspanning, mode, film - te achterhalen. En volgens het Pantone Color Institute leverde die aanpak voor 2018 de tint '18-3838 Ultra Violet' op, een intens violet dat het energieke en natuurlijke Greenery van het jaar 2017 opvolgt.

Sinds een paar maanden al kon wie een goed oog had, de voorboden juist interpreteren. Bijvoorbeeld de violette kleur Love Symbol "2 die Pantone in augustus laatstleden als eerbetoon voor Prince gecreëerd had. En ook op de catwalks was violet een van de trendy kleuren voor de lentecollecties van 2018.

Ultra Violet "straalt originaliteit, inventiviteit en visionaire kracht uit" gaf Leatrice Eiseman, directrice van het Pantone Color Institute, als uitleg. "Het is een bijzonder complexe kleur omdat er twee nuances voor nodig zijn, blauw en rood. En hoewel die diametraal tegenover elkaar staan, komen ze toch samen om iets nieuws te creëren," gaat ze voort.

Voor 2018 wou Pantone een kleur die hoop en een boeiende boodschap inhoudt. Voor het merk betekent de kleur "de geheimen van de kosmos, het onbekende dat ons te wachten staat en de toekomstige ontdekkingen". En in zijn persbericht gaat Pantone nog verder: "Het raadselachtige purper is lang het symbool van de tegencultuur, van het anticonformisme en van artistieke bloei geweest. Muziekiconen zoals Prince, David Bowie of Jimi Hendrix hebben nuances van Ultra Violet op de voorgrond van de westerse popcultuur gebracht als een persoonlijke uitdrukking van hun individualiteit."