De productiewijze is ambachtelijk gebleven, met een zowel manuele als mechanische kant. Die aanpak stelt het bedrijf in staat om een grote hoeveelheid papier te vervaardigen en tegelijk de ambachtelijke kenmerken van katoenpapier, zoals de korrel, de textuur en de lange levensduur, te behouden. Moinho geeft bij zijn productie blijk van een milieuvriendelijke aanpak: al het papier wordt op basis van katoen vervaardigd en de onderneming hergebruikt al het water dat ze tijdens het productieproces verbruikt.

Bij Moinho worden de katoenresten en de gebruikte kleding per kleur gesorteerd, in kleine stukjes gesneden en tot papierpulp verwerkt. Het basispapier heeft een gramgewicht van 100 tot 300 g/m² en is beschikbaar in meer dan 15 tinten. Naast het basispapier zijn er nog papiervarianten met zichtbare en gekleurde katoendraden, papier en karton met bloemzaadjes of met een indruk van boombladeren. Kenmerkend is dat de papiervezels een willekeurige positie hebben wat de stevigheid van het papier verhoogt. Het bedrijf levert uiteenlopende producten: draagtassen, notablokken, schriften, enveloppen met of zonder natuurlijk aroma. Het standaardpapier is geschikt voor de productie van boeken en kan met technieken zoals offset, goudstempelen en zeefdruk verwerkt worden.

De Zweedse modeketen H&M heeft zich door het idee laten inspireren en recupereert sinds 2013 oude kleren - in ruil voor een koopbon - om ze te recyclen.

De productiewijze is ambachtelijk gebleven, met een zowel manuele als mechanische kant. Die aanpak stelt het bedrijf in staat om een grote hoeveelheid papier te vervaardigen en tegelijk de ambachtelijke kenmerken van katoenpapier, zoals de korrel, de textuur en de lange levensduur, te behouden. Moinho geeft bij zijn productie blijk van een milieuvriendelijke aanpak: al het papier wordt op basis van katoen vervaardigd en de onderneming hergebruikt al het water dat ze tijdens het productieproces verbruikt.Bij Moinho worden de katoenresten en de gebruikte kleding per kleur gesorteerd, in kleine stukjes gesneden en tot papierpulp verwerkt. Het basispapier heeft een gramgewicht van 100 tot 300 g/m² en is beschikbaar in meer dan 15 tinten. Naast het basispapier zijn er nog papiervarianten met zichtbare en gekleurde katoendraden, papier en karton met bloemzaadjes of met een indruk van boombladeren. Kenmerkend is dat de papiervezels een willekeurige positie hebben wat de stevigheid van het papier verhoogt. Het bedrijf levert uiteenlopende producten: draagtassen, notablokken, schriften, enveloppen met of zonder natuurlijk aroma. Het standaardpapier is geschikt voor de productie van boeken en kan met technieken zoals offset, goudstempelen en zeefdruk verwerkt worden.De Zweedse modeketen H&M heeft zich door het idee laten inspireren en recupereert sinds 2013 oude kleren - in ruil voor een koopbon - om ze te recyclen.