In Zweden en Denemarken wordt hard gewerkt aan de laatste puntjes op de i van een papieren fles voor koolzuurhoudende dranken. Deze is het resultaat van een joint-venture van papier- en kartonfabrikant Billerudkorsnäs en het Deense EcoXpac waar de Zweden sinds enige jaren een minderheidsbelang in hebben.

Prik en bier

Er zijn al wel een papieren fles als drankverpakking voor niet-koolzuurhoudende dranken, zoals water maar de groene vezelfles voor koolzuurhoudende dranken is nieuw. Gittan Schiöld van BillerudKorsnäs : "Het doel op lange termijn is een biodegradeerbare fles te creëren die gewoon bij de consument in de tuin, oftewel onder normale omstandigheden, composteerbaar is."

De fles van papierpulp biedt niet alleen voordelen op het gebied van milieu, stevigheid en isolerende eigenschappen, maar ook geweldige 'branding'-eigenschappen ter versterking van het merk. "Met papierpulp kan een bijzonder gedetailleerd structureel en grafisch ontwerp gecreëerd worden om een merk er goed uit te laten springen in het schap."

Barrière

De fles is nog niet helemaal af is. "Op dit moment zijn we nog in een ontwikkelingsfase als het gaat om de juiste barrièreoplossing te vinden die voldoet aan de criteria voor koolzuurhoudende dranken, bijvoorbeeld bier.

Als alles volgens plan verloopt, kan de eerste fles volgend jaar commercieel op de markt geïntroduceerd worden, maar we blijven daarnaast streven naar een biodegradeerbare barrière." Met Carlsberg heeft EcoXpac in ieder geval al een gerenommeerd biermerk als ontwikkelingspartner.

Wereldverbeteraar

Het idee voor de fles komt het uit idealisme gestarte Deense bedrijf EcoXpac. "EcoXpac is opgericht in 2005 door de ingenieur Jesper Servé en helemaal gefocust op het creëren van verpakkingsoplossingen met een minimale of neutrale CO2 voetafdruk", aldus Gittan Schiöld. "Hun doel is om zo een oplossing voor het mondiale milieuprobleem te vinden. Zij noemen dit de Pure Oplossing. In 2008 is het idee ontstaan voor het maken van een papieren fles. Vanaf dat moment heeft EcoXpac een krachtige drogingstechnologie ontwikkeld die het mogelijk maakt een stevige fles te maken van papierpulp."

In Zweden en Denemarken wordt hard gewerkt aan de laatste puntjes op de i van een papieren fles voor koolzuurhoudende dranken. Deze is het resultaat van een joint-venture van papier- en kartonfabrikant Billerudkorsnäs en het Deense EcoXpac waar de Zweden sinds enige jaren een minderheidsbelang in hebben.Prik en bierEr zijn al wel een papieren fles als drankverpakking voor niet-koolzuurhoudende dranken, zoals water maar de groene vezelfles voor koolzuurhoudende dranken is nieuw. Gittan Schiöld van BillerudKorsnäs : "Het doel op lange termijn is een biodegradeerbare fles te creëren die gewoon bij de consument in de tuin, oftewel onder normale omstandigheden, composteerbaar is."De fles van papierpulp biedt niet alleen voordelen op het gebied van milieu, stevigheid en isolerende eigenschappen, maar ook geweldige 'branding'-eigenschappen ter versterking van het merk. "Met papierpulp kan een bijzonder gedetailleerd structureel en grafisch ontwerp gecreëerd worden om een merk er goed uit te laten springen in het schap."BarrièreDe fles is nog niet helemaal af is. "Op dit moment zijn we nog in een ontwikkelingsfase als het gaat om de juiste barrièreoplossing te vinden die voldoet aan de criteria voor koolzuurhoudende dranken, bijvoorbeeld bier.Als alles volgens plan verloopt, kan de eerste fles volgend jaar commercieel op de markt geïntroduceerd worden, maar we blijven daarnaast streven naar een biodegradeerbare barrière." Met Carlsberg heeft EcoXpac in ieder geval al een gerenommeerd biermerk als ontwikkelingspartner.WereldverbeteraarHet idee voor de fles komt het uit idealisme gestarte Deense bedrijf EcoXpac. "EcoXpac is opgericht in 2005 door de ingenieur Jesper Servé en helemaal gefocust op het creëren van verpakkingsoplossingen met een minimale of neutrale CO2 voetafdruk", aldus Gittan Schiöld. "Hun doel is om zo een oplossing voor het mondiale milieuprobleem te vinden. Zij noemen dit de Pure Oplossing. In 2008 is het idee ontstaan voor het maken van een papieren fles. Vanaf dat moment heeft EcoXpac een krachtige drogingstechnologie ontwikkeld die het mogelijk maakt een stevige fles te maken van papierpulp."