Op dinsdag 21 november 2023 maakte Sappi Europe bekend dat het vanaf januari 2024 de prijzen voor fijne papiersoorten zal verhogen met 7 tot 10 procent. "Als reactie op aanhoudende kosteninflatie", stelt de fabrikant. "Deze verhoging is noodzakelijk om de levensvatbaarheid van Sappi's business te behouden; het concrete bedrag zal afhangen van het product en de marktomstandigheden." Bij de publicatie van de financiële resultaten over het vierde kwartaal eerder deze maand, stelde Sappi dat de verkoopvolumes van grafisch papier op jaarbasis met 38 procent zijn gedaald.

Tijdelijke werkloosheid in Finland

Een dag later kwam het Finse UPM met de aankondiging dat UPM Pulp, UPM Timber, UPM Communication Papers en UPM Biofuels onderhandelingen zullen starten over de mogelijke invoering van tijdelijke werkloosheid. "De onderhandelingen worden gevoerd om voorbereid te zijn op mogelijke tijdelijke aanpassingen in de productie in de Finse vestigingen, mocht de onzekerheid in de operationele omgeving aanhouden", stelt het bedrijf.

De onderhandelingen gaan over meer dan 2200 werknemers in Finland: ongeveer 780 werknemers bij de Finse operaties van UPM Pulp, ongeveer 235 werknemers bij de zagerijen van UPM Timber, ongeveer 1.100 werknemers bij de Finse fabrieken van UPM Communication Papers en ongeveer 90 werknemers bij UPM Biofuels in Lappeenranta.

De mogelijke tijdelijke werkloosheid zou kunnen plaatsvinden van 1 januari tot 30 juni 2024 bij UPM Pulp, UPM Timber en UPM Biofuels, en van 1 maart tot 31 augustus 2024 bij UPM Communication Papers. "Eventuele tijdelijke werkloosheid kan in fasen worden uitgevoerd en zou maximaal 90 dagen in totaal duren. Beslissingen over mogelijke tijdelijke werkloosheid worden genomen nadat de onderhandelingen zijn afgerond", zegt UPM.

Eerder dit jaar heeft het Finse bedrijf ook onderhandelingen gevoerd over tijdelijke werkloosheid bij UPM Specialty Papers, UPM Plywood, UPM Raflatac, UPM Biocomposites en UPM Raumacell.

Lanaken: druk wordt opgevoerd

In eigen land voert de Sappi-directie de druk op in de onderhandelingen over de sluiting van de papierfabriek in Lanaken. Zoals bekend heeft de fabriek 644 mensen in dienst. Volgens de onderhandelende vakbonden zou de directie hebben meegedeeld dat ze nog dit jaar de fabriek wil sluiten. Bij de initiële aankondiging op 10 oktober 2023 had men het over een sluiting in het eerste kwartaal van 2024. Ook zou de directie de fabriek nog twee jaar bedrijfsklaar willen houden voor een eventuele heropstart binnen een periode van zes maanden. Deze vraag kan bij de vakbonden op weinig begrip rekenen.

Op dinsdag 21 november 2023 maakte Sappi Europe bekend dat het vanaf januari 2024 de prijzen voor fijne papiersoorten zal verhogen met 7 tot 10 procent. "Als reactie op aanhoudende kosteninflatie", stelt de fabrikant. "Deze verhoging is noodzakelijk om de levensvatbaarheid van Sappi's business te behouden; het concrete bedrag zal afhangen van het product en de marktomstandigheden." Bij de publicatie van de financiële resultaten over het vierde kwartaal eerder deze maand, stelde Sappi dat de verkoopvolumes van grafisch papier op jaarbasis met 38 procent zijn gedaald.Een dag later kwam het Finse UPM met de aankondiging dat UPM Pulp, UPM Timber, UPM Communication Papers en UPM Biofuels onderhandelingen zullen starten over de mogelijke invoering van tijdelijke werkloosheid. "De onderhandelingen worden gevoerd om voorbereid te zijn op mogelijke tijdelijke aanpassingen in de productie in de Finse vestigingen, mocht de onzekerheid in de operationele omgeving aanhouden", stelt het bedrijf.De onderhandelingen gaan over meer dan 2200 werknemers in Finland: ongeveer 780 werknemers bij de Finse operaties van UPM Pulp, ongeveer 235 werknemers bij de zagerijen van UPM Timber, ongeveer 1.100 werknemers bij de Finse fabrieken van UPM Communication Papers en ongeveer 90 werknemers bij UPM Biofuels in Lappeenranta.De mogelijke tijdelijke werkloosheid zou kunnen plaatsvinden van 1 januari tot 30 juni 2024 bij UPM Pulp, UPM Timber en UPM Biofuels, en van 1 maart tot 31 augustus 2024 bij UPM Communication Papers. "Eventuele tijdelijke werkloosheid kan in fasen worden uitgevoerd en zou maximaal 90 dagen in totaal duren. Beslissingen over mogelijke tijdelijke werkloosheid worden genomen nadat de onderhandelingen zijn afgerond", zegt UPM.Eerder dit jaar heeft het Finse bedrijf ook onderhandelingen gevoerd over tijdelijke werkloosheid bij UPM Specialty Papers, UPM Plywood, UPM Raflatac, UPM Biocomposites en UPM Raumacell.