De informatie die door het Italiaanse nieuwsmedium Nord Est Economia uitgebracht werd en nadien door andere media overgenomen werd, is afkomstig uit een interne nota. Mosaico, de dochter van de groep Burgo die de speciale papiersoorten onder zich heeft, heeft sinds 5 september de celluloseafdeling van de fabriek in Tolmezzo (Udine) stilgelegd. De productie van papierpulp in de fabriek van Tolmezzo is opgeschort tot 2 oktober.

Technische werkloosheid

In de fabriek van Tolmezzo draaien twee papiermachines met een totale productiecapaciteit van 178.000 ton per jaar. De ene machine produceert houtvrij, niet-gestreken papier voor offsetdruk, kantoortoepassingen en enveloppen. De andere machine produceert licht kraftpapier voor voedingsverpakkingen en technische toepassingen. De site beschikt over een waterkrachtcentrale en een warmtekrachtcentrale met stoomcyclus.

Na onderhandelingen met de personeelsvertegenwoordiger krijgt het volledige personeel van de fabriek van Tolmezzo, 290 medewerkers, een vergoeding binnen het Italiaanse stelsel van loongarantie bij technische werkloosheid. De celluloseafdeling telt een vijftigtal arbeiders. De groep heeft echter niet de intentie om alle activiteiten op de site stil te leggen.

Ook in de fabrieken van Mignagola (Treviso) en Toscolano (Brescia) wordt de papierproductie stilgelegd, respectievelijk van 16 tot 25 september en van 17 tot 26 september. In de fabriek van Mignagola heeft Mosaico een papiermachine met een jaarlijkse capaciteit van 62.000 ton glanzend kraftpapier (MG) en gestreken PE-papier (polyethyleen). De fabriek telt 200 werknemers waarvan er 40 technisch werkloos zullen zijn.

De site van Toscolano (217 medewerkers) produceert 122.000 ton gestreken papier per jaar op één machine. De fabriek is uitgerust met een warmtekrachtcentrale met gecombineerde cyclus voor de productie van elektriciteit. Er is echter nog gas nodig om de turbines te doen draaien.

Wegens de stijgende energieprijzen vrezen energie-intensieve bedrijven, zoals de papierproducenten, een totale stop van de productie en dat een dergelijke situatie zich ook in de winter kan herhalen. Op maandag 19 september is een vakbondsvergadering met de personeelsvertegenwoordigers van de fabriek in Treviso gepland.

Geen impact op Burgo Ardennes

In België heeft Burgo Ardennes geen bijkomende verklaring willen geven. Burgo Group, met zetel in Altavilla Vicentina (Venetië), onderstreept dat "Burgo Ardennes op energievlak voor ongeveer 80 procent onafhankelijk is, vermits de energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is: de zogenaamde 'zwarte likeur' (een bijproduct nadat het hout gekookt is) en schors. Tien procent is afkomstig van stookolie en elektriciteit, de rest van gas. Gas is bijgevolg geen beslissende factor voor Burgo Ardennes. De werking van de site en de productie komen dus niet in gevaar. De economische impact blijft echter wel groot omdat er per jaar 27 miljoen Nm³ gas verbruikt wordt."

De informatie die door het Italiaanse nieuwsmedium Nord Est Economia uitgebracht werd en nadien door andere media overgenomen werd, is afkomstig uit een interne nota. Mosaico, de dochter van de groep Burgo die de speciale papiersoorten onder zich heeft, heeft sinds 5 september de celluloseafdeling van de fabriek in Tolmezzo (Udine) stilgelegd. De productie van papierpulp in de fabriek van Tolmezzo is opgeschort tot 2 oktober.In de fabriek van Tolmezzo draaien twee papiermachines met een totale productiecapaciteit van 178.000 ton per jaar. De ene machine produceert houtvrij, niet-gestreken papier voor offsetdruk, kantoortoepassingen en enveloppen. De andere machine produceert licht kraftpapier voor voedingsverpakkingen en technische toepassingen. De site beschikt over een waterkrachtcentrale en een warmtekrachtcentrale met stoomcyclus.Na onderhandelingen met de personeelsvertegenwoordiger krijgt het volledige personeel van de fabriek van Tolmezzo, 290 medewerkers, een vergoeding binnen het Italiaanse stelsel van loongarantie bij technische werkloosheid. De celluloseafdeling telt een vijftigtal arbeiders. De groep heeft echter niet de intentie om alle activiteiten op de site stil te leggen.Ook in de fabrieken van Mignagola (Treviso) en Toscolano (Brescia) wordt de papierproductie stilgelegd, respectievelijk van 16 tot 25 september en van 17 tot 26 september. In de fabriek van Mignagola heeft Mosaico een papiermachine met een jaarlijkse capaciteit van 62.000 ton glanzend kraftpapier (MG) en gestreken PE-papier (polyethyleen). De fabriek telt 200 werknemers waarvan er 40 technisch werkloos zullen zijn.De site van Toscolano (217 medewerkers) produceert 122.000 ton gestreken papier per jaar op één machine. De fabriek is uitgerust met een warmtekrachtcentrale met gecombineerde cyclus voor de productie van elektriciteit. Er is echter nog gas nodig om de turbines te doen draaien.Wegens de stijgende energieprijzen vrezen energie-intensieve bedrijven, zoals de papierproducenten, een totale stop van de productie en dat een dergelijke situatie zich ook in de winter kan herhalen. Op maandag 19 september is een vakbondsvergadering met de personeelsvertegenwoordigers van de fabriek in Treviso gepland.In België heeft Burgo Ardennes geen bijkomende verklaring willen geven. Burgo Group, met zetel in Altavilla Vicentina (Venetië), onderstreept dat "Burgo Ardennes op energievlak voor ongeveer 80 procent onafhankelijk is, vermits de energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is: de zogenaamde 'zwarte likeur' (een bijproduct nadat het hout gekookt is) en schors. Tien procent is afkomstig van stookolie en elektriciteit, de rest van gas. Gas is bijgevolg geen beslissende factor voor Burgo Ardennes. De werking van de site en de productie komen dus niet in gevaar. De economische impact blijft echter wel groot omdat er per jaar 27 miljoen Nm³ gas verbruikt wordt."