De eerste daarvan is dat die groei slechts 0,2% is, wat wel weer goed is voor een nieuw record van vierhonderd miljoen ton. Risi zegt verder dat die groei vooral zit in hygiënische en verpakkingssoorten, maar dat die nauwelijks voldoende is om de daling in grafische papieren te compenseren.

Ook geografisch gezien, is de groei niet gelijk verdeeld. De daling van de productie in Europa en Noord-Amerika zet nog steeds door, waar China, net als de afgelopen drie jaar, de grote groeier was in zowel vraag (25% wereldwijd) als aanbod (26% wereldwijd). De VS is in beide categorieën de nummer twee, maar staat met 50,4 miljoen ton wel op 1 als het gaat om pulpproductie. Met 18,2 miljoen ton is China daar dan wel weer (met afstand) tweede.

bron: Risi, Graficus

Nog over papier: Stora Enso heeft het in het derde kwartaal met een operationale winst (EBIT) van 180 miljoen euro beter gedaan dan het eerder had voorspeld (iets hoger dan de 124 miljoen euro in het tweede kwartaal). Het betere resultaat is volgens de fabrikant te danken aan de verpakkingsdivisie.

Stora Enso verwacht voor het vierde kwartaal een lagere winst dan de 158 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2012. Redenen: stagnatie op de Europese papiermarkt en de negatieve seizoensinvloeden in het vierde kwartaal voor de verpakkingsdivisie.

De eerste daarvan is dat die groei slechts 0,2% is, wat wel weer goed is voor een nieuw record van vierhonderd miljoen ton. Risi zegt verder dat die groei vooral zit in hygiënische en verpakkingssoorten, maar dat die nauwelijks voldoende is om de daling in grafische papieren te compenseren.Ook geografisch gezien, is de groei niet gelijk verdeeld. De daling van de productie in Europa en Noord-Amerika zet nog steeds door, waar China, net als de afgelopen drie jaar, de grote groeier was in zowel vraag (25% wereldwijd) als aanbod (26% wereldwijd). De VS is in beide categorieën de nummer twee, maar staat met 50,4 miljoen ton wel op 1 als het gaat om pulpproductie. Met 18,2 miljoen ton is China daar dan wel weer (met afstand) tweede.bron: Risi, GraficusNog over papier: Stora Enso heeft het in het derde kwartaal met een operationale winst (EBIT) van 180 miljoen euro beter gedaan dan het eerder had voorspeld (iets hoger dan de 124 miljoen euro in het tweede kwartaal). Het betere resultaat is volgens de fabrikant te danken aan de verpakkingsdivisie. Stora Enso verwacht voor het vierde kwartaal een lagere winst dan de 158 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2012. Redenen: stagnatie op de Europese papiermarkt en de negatieve seizoensinvloeden in het vierde kwartaal voor de verpakkingsdivisie.