De Raad van Bestuur van PEFC International verklaarde dat al het hout dat uit Rusland en Wit-Rusland komt, als 'conflicthout' beschouwd wordt. Het mag dus niet gebruikt worden in PEFC-gecertificeerde producten. De verduidelijking over de status van conflicthout voor Russisch en Wit-Russisch hout kwam er na een buitengewone vergadering van de Raad van Bestuur van PEFC International waar de Russische invasie van Oekraïne en de implicaties daarvan voor PEFC besproken werden. "De militaire invasie is in directe tegenspraak met onze kernwaarden. Deze agressie veroorzaakt onuitsprekelijke en onaanvaardbare pijn en dood bij onschuldige mensen, waaronder vrouwen en kinderen. Het heeft ook een onmiddellijk en langdurig effect op het milieu, de bossen en op de vele mensen die voor hun levensonderhoud van de bossen afhankelijk zijn", duidt PEFC het besluit.

Handel wordt stilgelegd

De Raad van Bestuur van FSC heeft op zijn beurt alle certificaten van bedrijven die commerciële transacties in Rusland en Wit-Rusland uitvoeren, ingetrokken. Daarnaast heeft FSC ook elke bevoorrading met gecontroleerd hout uit die landen geblokkeerd. "Dat betekent dat hout en bosbouwproducten uit Rusland en Wit-Rusland niet in FSC-gecertificeerde producten gebruikt mogen worden, en nergens ter wereld als FSC-gecertificeerd verkocht mogen worden zolang het gewapend conflict voortduurt", preciseert FSC.

Om de bossen in Rusland te blijven beschermen, laat FSC echter wel toe dat wie in Rusland over een bosbouwcertificaat beschikt, zijn FSC-certificaat kan behouden - hij mag echter geen FSC-gecertificeerd hout verkopen of verhandelen.

Zowel PEFC als FSC zeggen dat ze de situatie van nabij opvolgen en, indien nodig, bijkomende maatregelen overwegen om de integriteit van hun systeem te beschermen.

Boycot Russisch hout

UPM stopt met hout in Rusland aan te kopen en weigert tegelijk ook hout dat uit Rusland afkomstig is. Bovendien legt het bedrijf zijn spaanderplaatfabriek UPM Chudovo stil. UPM werkt wel een aangepast plan uit om de gevolgen te beperken. "Die beslissing sluit aan bij de analyse en de recente standpunten van FSC en PEFC als de belangrijkste organisaties voor bosbouwcertificatie", stelt UPM. Eerder deze maand al had de Finse bosbouwgroep aangekondigd dat ze haar leveringen aan Rusland zou stopzetten.

UPM telt 800 medewerkers in Rusland, waarvan de meerderheid op de site van Chudovo aan de slag is. Die fabriek produceert 155.000 kubieke meter spaander- en multiplexplaten voor de bouw- en meubelnijverheid.

De Raad van Bestuur van PEFC International verklaarde dat al het hout dat uit Rusland en Wit-Rusland komt, als 'conflicthout' beschouwd wordt. Het mag dus niet gebruikt worden in PEFC-gecertificeerde producten. De verduidelijking over de status van conflicthout voor Russisch en Wit-Russisch hout kwam er na een buitengewone vergadering van de Raad van Bestuur van PEFC International waar de Russische invasie van Oekraïne en de implicaties daarvan voor PEFC besproken werden. "De militaire invasie is in directe tegenspraak met onze kernwaarden. Deze agressie veroorzaakt onuitsprekelijke en onaanvaardbare pijn en dood bij onschuldige mensen, waaronder vrouwen en kinderen. Het heeft ook een onmiddellijk en langdurig effect op het milieu, de bossen en op de vele mensen die voor hun levensonderhoud van de bossen afhankelijk zijn", duidt PEFC het besluit.De Raad van Bestuur van FSC heeft op zijn beurt alle certificaten van bedrijven die commerciële transacties in Rusland en Wit-Rusland uitvoeren, ingetrokken. Daarnaast heeft FSC ook elke bevoorrading met gecontroleerd hout uit die landen geblokkeerd. "Dat betekent dat hout en bosbouwproducten uit Rusland en Wit-Rusland niet in FSC-gecertificeerde producten gebruikt mogen worden, en nergens ter wereld als FSC-gecertificeerd verkocht mogen worden zolang het gewapend conflict voortduurt", preciseert FSC.Om de bossen in Rusland te blijven beschermen, laat FSC echter wel toe dat wie in Rusland over een bosbouwcertificaat beschikt, zijn FSC-certificaat kan behouden - hij mag echter geen FSC-gecertificeerd hout verkopen of verhandelen.Zowel PEFC als FSC zeggen dat ze de situatie van nabij opvolgen en, indien nodig, bijkomende maatregelen overwegen om de integriteit van hun systeem te beschermen.UPM stopt met hout in Rusland aan te kopen en weigert tegelijk ook hout dat uit Rusland afkomstig is. Bovendien legt het bedrijf zijn spaanderplaatfabriek UPM Chudovo stil. UPM werkt wel een aangepast plan uit om de gevolgen te beperken. "Die beslissing sluit aan bij de analyse en de recente standpunten van FSC en PEFC als de belangrijkste organisaties voor bosbouwcertificatie", stelt UPM. Eerder deze maand al had de Finse bosbouwgroep aangekondigd dat ze haar leveringen aan Rusland zou stopzetten. UPM telt 800 medewerkers in Rusland, waarvan de meerderheid op de site van Chudovo aan de slag is. Die fabriek produceert 155.000 kubieke meter spaander- en multiplexplaten voor de bouw- en meubelnijverheid.