Volgens McKinsey is de verpakkingssector wereldwijd goed voor 900 miljard Amerikaanse dollar. Dat maakt de enorme omvang van de sector duidelijk. Hoewel verpakkingen in uiteenlopende bedrijfstakken gebruikt worden, zijn drank en voeding toch de belangrijkste toepassingsgebieden. "En omdat de voetafdruk zo groot is, kan wie verpakkingen produceert en koopt, een reëel verschil maken wanneer hij of zij voor de duurzaamste oplossingen kiest", zegt Valérie Squelart, hoofd communicatie van PEFC. "Vandaag verwacht de consument dat merkeigenaars en verkopers papier en verpakkingen van een traceerbare oorsprong gebruiken, die niet tot de ontbossing bijdragen en waarin geen onnodig plastic verwerkt is." In de ogen van PEFC veronderstelt een duurzame verpakking een verantwoorde bevoorrading, hernieuwbare grondstoffen en de recycleerbaarheid van verpakkingen.

Verantwoorde bevoorrading

Voor producten op basis van hout is de certificatie van duurzaam bosbeheer een doeltreffend middel om te garanderen dat de verpakkingen van een verantwoorde bron afkomstig zijn. De controleketen van PEFC maakt het mogelijk om via audits die door derden uitgevoerd worden, de grondstoffen te traceren en te verifiëren. Bovendien garandeert de PEFC-certificatie dat de werkomstandigheden veilig zijn, dat de mensenrechten gerespecteerd worden, dat er geen sprake is van kinderarbeid en dat de gelijkheid van kansen en de rechten van de autochtone bevolking gevrijwaard worden. "Wanneer leveranciers en merken een verpakking met een PEFC-certificatie kiezen, creëren ze waarde. Ze maken deel uit van een ethische bevoorradingsketen die van het bos naar de consument gaat", zegt Valérie Squelart.

Hernieuwbare grondstoffen

"Het duurzaam bosbeheer beschermt de biodiversiteit en de waterlopen, draagt bij om de gevolgen van de klimaatverandering te verminderen en gaat bodemerosie en woestijnvorming tegen", legt Squelart uit. "Wanneer bossen duurzaam beheerd worden, worden ze een echt hernieuwbare grondstof."

Gerecycleerde verpakkingen

Bij duurzame verpakkingen is recyclage belangrijk. In Europa kunnen papieren verpakkingen op het einde van hun leven gemakkelijk gerecycleerd worden en het gebruik van gerecycleerde vezels draagt bij om het verbruik van nieuwe vezels te verminderen. De combinatie van gerecycleerde vezels met nieuwe gecertificeerde duurzame vezels garandeert de beschikbaarheid van het gerecycleerde materiaal. "Verpakkingen op basis van papier/pulp met een PEFC-certificaat beschermen dus niet alleen de bossen, maar vormen ook een betrouwbare en belangrijke bron van vezels voor de groeiende markt van gerecycleerd karton".

Meer informatie over de campagne 'Responsible packaging' van PEFC.

Volgens McKinsey is de verpakkingssector wereldwijd goed voor 900 miljard Amerikaanse dollar. Dat maakt de enorme omvang van de sector duidelijk. Hoewel verpakkingen in uiteenlopende bedrijfstakken gebruikt worden, zijn drank en voeding toch de belangrijkste toepassingsgebieden. "En omdat de voetafdruk zo groot is, kan wie verpakkingen produceert en koopt, een reëel verschil maken wanneer hij of zij voor de duurzaamste oplossingen kiest", zegt Valérie Squelart, hoofd communicatie van PEFC. "Vandaag verwacht de consument dat merkeigenaars en verkopers papier en verpakkingen van een traceerbare oorsprong gebruiken, die niet tot de ontbossing bijdragen en waarin geen onnodig plastic verwerkt is." In de ogen van PEFC veronderstelt een duurzame verpakking een verantwoorde bevoorrading, hernieuwbare grondstoffen en de recycleerbaarheid van verpakkingen.Voor producten op basis van hout is de certificatie van duurzaam bosbeheer een doeltreffend middel om te garanderen dat de verpakkingen van een verantwoorde bron afkomstig zijn. De controleketen van PEFC maakt het mogelijk om via audits die door derden uitgevoerd worden, de grondstoffen te traceren en te verifiëren. Bovendien garandeert de PEFC-certificatie dat de werkomstandigheden veilig zijn, dat de mensenrechten gerespecteerd worden, dat er geen sprake is van kinderarbeid en dat de gelijkheid van kansen en de rechten van de autochtone bevolking gevrijwaard worden. "Wanneer leveranciers en merken een verpakking met een PEFC-certificatie kiezen, creëren ze waarde. Ze maken deel uit van een ethische bevoorradingsketen die van het bos naar de consument gaat", zegt Valérie Squelart."Het duurzaam bosbeheer beschermt de biodiversiteit en de waterlopen, draagt bij om de gevolgen van de klimaatverandering te verminderen en gaat bodemerosie en woestijnvorming tegen", legt Squelart uit. "Wanneer bossen duurzaam beheerd worden, worden ze een echt hernieuwbare grondstof."Bij duurzame verpakkingen is recyclage belangrijk. In Europa kunnen papieren verpakkingen op het einde van hun leven gemakkelijk gerecycleerd worden en het gebruik van gerecycleerde vezels draagt bij om het verbruik van nieuwe vezels te verminderen. De combinatie van gerecycleerde vezels met nieuwe gecertificeerde duurzame vezels garandeert de beschikbaarheid van het gerecycleerde materiaal. "Verpakkingen op basis van papier/pulp met een PEFC-certificaat beschermen dus niet alleen de bossen, maar vormen ook een betrouwbare en belangrijke bron van vezels voor de groeiende markt van gerecycleerd karton".Meer informatie over de campagne 'Responsible packaging' van PEFC.