Proost ziet het einde van de tunnel

12/09/11 om 00:00 - Bijgewerkt op 11/09/11 om 23:59

Bron: Grafisch Nieuws

De drukkerij Proost in Turnhout wil uit de continuïteitsprocedure (het vroegere concordaat) stappen, die bijna een jaar geleden van start is gegaan. Vakbondsbronnen bevestigen dat Proost de handelsrechtbank niet zal vragen om de termijn te verlengen wanneer die eind september afloopt.

"Proost had geen schulden bij zijn leveranciers," preciseert ACV-afgevaardigde Piet Daneels. "De continuïteitsprocedure was opgestart wegens schulden bij de RSZ, de voorafbetalingen en twee banken." Onlangs echter heeft het bedrijf nieuw kapitaal in handen gekregen door zijn gebouwen voor 8 miljoen euro te verkopen. Met dat geld heeft het bedrijf, dat nu overigens zijn oude gebouwen huurt, zich opnieuw kunnen financieren.

Nog altijd volgens Piet Daneels is de kans groot dat de rechtbank een einde maakt aan de continuïteitsprocedure: "De laatste semestercijfers die we onder ogen gekregen hebben, wijzen erop dat weer winst geboekt wordt. We moeten echter zien of de jaarresultaten dat bevestigen. Ik ben van nature optimistisch, maar het wordt een moeilijke opdracht voor Proost dat een specifiek product levert waarmee het in Europa niet zo goed gaat. Maar ik stel vast dat er inspanningen geleverd worden en dat er belangrijke beslissingen genomen werden."

Proost dat zich gespecialiseerd heeft in de productie van boeken en strips, telt iets minder dan 200 medewerkers.