Prosper-koppen voor krantenpersen van KBA

15/04/13 om 00:00 - Bijgewerkt op 14/04/13 om 23:59

Bron: Grafisch Nieuws

KBA biedt vanaf nu de mogelijkheid om de inkjetkoppen Prosper van Kodak in bestaande krantenpersen te integreren. Op het moment worden er in verschillende vestigingen van de drukker Axel Springer (Duitsland) koppen geïnstalleerd. Voor de zomer worden ze in gebruik genomen.

Prosper-koppen voor krantenpersen van KBA

KBA ziet de integratie van inkjetkoppen als een kans voor krantendrukkers die variabele gegevens willen opnemen, bijv. om doelgerichte advertenties, promoties of zelfs nieuwtjes heet van de naald, zoals sportuitslagen, te drukken, terwijl de productie al begonnen is. Volgens de constructeur is er in de hele wereld nog een groot aantal rotatiepersen (KBA Journal, Colora, Express of Commander) in gebruik die nog altijd een hoogwaardige kwaliteit leveren, maar die niet meer tegemoet komen aan de vereiste van korte insteltijden die bij kleine oplagen nodig zijn. Wanneer die persen van inkjetkoppen voorzien worden, worden ze opnieuw concurrerend, bijv. doordat regionale pagina's gedrukt kunnen worden zonder dat het nodig is om platen te wisselen.

Voor zulke toepassingen stelt KBA nu voor om de koppen Prosper S30 van Kodak te integreren. Die koppen die een snelheid van 900 m/min kunnen halen, hebben een drukbreedte van 105,6 mm en een resolutie van 600 x 200 dpi.

Axel Springer heeft onlangs koppen van een dergelijk type op verscheidene manroland rotatiepersen gemonteerd en de persgroep wil het systeem in al haar vestigingen in Duitsland invoeren - ook op de rotatiepersen van KBA.

Grafisch Nieuws publiceert in zijn nummer van april een groot artikel over de hybride offset en de digitale druk.

Lees meer over: