In een toelichting op de reorganisatieplannen stelt Océ dat de transitie van de grafische industrie van analoge richting digitale druktechnologie langzamer verloopt dan verwacht. De afgelopen vier jaar nam de verkoop van de meeste Océ-producten niet toe, terwijl de kosten daarmee niet in de pas zijn blijven lopen. Toch zegt het bedrijf niet van strategie te veranderen: het ziet inkjet als de technologie van de toekomst en ze wil blijven groeien in de grafische markt: "Océ is een belangrijk onderdeel van de Canon Groep, om de hoogvolume drukwerkmarkt mee te veroveren."

Er werken wereldwijd 3.500 mensen bij Océ, waarvan zo'n 2.100 in Venlo. De aangekondigde bezuinigingen zullen zeker mensen raken, bevestigt de woordvoerder aan Grafisch Nieuws, maar aantallen of locaties zijn nog niet genoemd. Toch noemt vakbondsbestuurder Ron van Baden van het Nederlandse FNV Bondgenoten de aankondiging "een zware klap voor de werknemers van Océ in Venlo en voor de werkgelegenheid in Noord-Limburg." Hij benadrukt in een verklaring: "Belangrijk is dat Canon klip en klaar duidelijk maakt dat het bedrijf in Océ blijft investeren en de ontwikkeling en productie van Océ producten mogelijk blijft maken. Dat biedt namelijk de beste garantie op duurzame werkgelegenheid in Venlo."

Er zal echter ook worden gesneden in het R&D ontwikkelingsbudget, dat vorig jaar wereldwijd nog ruim 160 miljoen euro bedroeg. Daarvan werd toen 114 miljoen euro in Nederland uitgegeven, goed voor een plek in de nationale Top 10: "We komen nu zeker niet stil te staan. Het blijft een kolossaal bedrag." De prioriteit bij R&D verschuift naar vooral het verder verbeteren van bestaande producten en minder richting de ontwikkeling van nieuwe machines.

De afgelopen jaren bracht Océ een reeks nieuwe producten uit, zoals de ProStream 1000 hoogvolume rotatie inkjetpers, de Colorado 1640 breedformaat UV-gel printer, de VarioPrint i-300 inkjet vellenpersen en de LabelStream 4000 inkjet pers (foto) voor etiketten en verpakkingen. Die machines moeten nu eerst de verwachtingen gaan waarmaken.

In een toelichting op de reorganisatieplannen stelt Océ dat de transitie van de grafische industrie van analoge richting digitale druktechnologie langzamer verloopt dan verwacht. De afgelopen vier jaar nam de verkoop van de meeste Océ-producten niet toe, terwijl de kosten daarmee niet in de pas zijn blijven lopen. Toch zegt het bedrijf niet van strategie te veranderen: het ziet inkjet als de technologie van de toekomst en ze wil blijven groeien in de grafische markt: "Océ is een belangrijk onderdeel van de Canon Groep, om de hoogvolume drukwerkmarkt mee te veroveren."Er werken wereldwijd 3.500 mensen bij Océ, waarvan zo'n 2.100 in Venlo. De aangekondigde bezuinigingen zullen zeker mensen raken, bevestigt de woordvoerder aan Grafisch Nieuws, maar aantallen of locaties zijn nog niet genoemd. Toch noemt vakbondsbestuurder Ron van Baden van het Nederlandse FNV Bondgenoten de aankondiging "een zware klap voor de werknemers van Océ in Venlo en voor de werkgelegenheid in Noord-Limburg." Hij benadrukt in een verklaring: "Belangrijk is dat Canon klip en klaar duidelijk maakt dat het bedrijf in Océ blijft investeren en de ontwikkeling en productie van Océ producten mogelijk blijft maken. Dat biedt namelijk de beste garantie op duurzame werkgelegenheid in Venlo."Er zal echter ook worden gesneden in het R&D ontwikkelingsbudget, dat vorig jaar wereldwijd nog ruim 160 miljoen euro bedroeg. Daarvan werd toen 114 miljoen euro in Nederland uitgegeven, goed voor een plek in de nationale Top 10: "We komen nu zeker niet stil te staan. Het blijft een kolossaal bedrag." De prioriteit bij R&D verschuift naar vooral het verder verbeteren van bestaande producten en minder richting de ontwikkeling van nieuwe machines.De afgelopen jaren bracht Océ een reeks nieuwe producten uit, zoals de ProStream 1000 hoogvolume rotatie inkjetpers, de Colorado 1640 breedformaat UV-gel printer, de VarioPrint i-300 inkjet vellenpersen en de LabelStream 4000 inkjet pers (foto) voor etiketten en verpakkingen. Die machines moeten nu eerst de verwachtingen gaan waarmaken.