De basis van de nieuwe 'Plant Based Ink', die Ricoh in samenwerking met de Duitse machinebouwer Olbrich ontwikkelde, is een plantaardige olie. De inkt is een afgeleid product van de oliehoudende inkt die Olbrich voor de sector van de decoratiedruk ontwikkelde. Volgens Ricoh is de 'Plant Based Ink' bijzonder wrijfbestendig en is ze geschikt voor wit en bruin golfkarton en voor compact karton.

Milieuvriendelijk, geen droogproces

De inkt op basis van plantaardige olie droogt snel en zonder aanvoer van externe warmte. Ze geeft bij het drukken geurtjes noch vluchtige organische componenten vrij en vermindert bovendien het energieverbruik. "De olie dringt in de poreuze substraten door en laat het pigment op het oppervlak achter. Dat vermindert het energieverbruik en elimineert de behoefte aan een droogsysteem", legt Ricoh uit. De plantaardige inkt is niet alleen biologisch afbreekbaar, maar ook compatibel met processen om papier te ontinkten. Bovendien vergt de inkt, omdat ze geen water bevat, geen biocide om haar bruikbaar te houden.

Graham Kennedy, directeur industriële druk en grafische communicatie bij Ricoh Europe, onderstreept: "Merkeigenaars en constructeurs van printers proberen almaar meer om hun impact op het milieu te verminderen en nemen in de mate van het mogelijke duurzame maatregelen. Dankzij onze nieuwe plantaardige inkt kunnen ze op een transparante manier positieve veranderingen doorvoeren die een groot verschil maken zonder een hoge drukkwaliteit in het gedrang te brengen."

De basis van de nieuwe 'Plant Based Ink', die Ricoh in samenwerking met de Duitse machinebouwer Olbrich ontwikkelde, is een plantaardige olie. De inkt is een afgeleid product van de oliehoudende inkt die Olbrich voor de sector van de decoratiedruk ontwikkelde. Volgens Ricoh is de 'Plant Based Ink' bijzonder wrijfbestendig en is ze geschikt voor wit en bruin golfkarton en voor compact karton.De inkt op basis van plantaardige olie droogt snel en zonder aanvoer van externe warmte. Ze geeft bij het drukken geurtjes noch vluchtige organische componenten vrij en vermindert bovendien het energieverbruik. "De olie dringt in de poreuze substraten door en laat het pigment op het oppervlak achter. Dat vermindert het energieverbruik en elimineert de behoefte aan een droogsysteem", legt Ricoh uit. De plantaardige inkt is niet alleen biologisch afbreekbaar, maar ook compatibel met processen om papier te ontinkten. Bovendien vergt de inkt, omdat ze geen water bevat, geen biocide om haar bruikbaar te houden.Graham Kennedy, directeur industriële druk en grafische communicatie bij Ricoh Europe, onderstreept: "Merkeigenaars en constructeurs van printers proberen almaar meer om hun impact op het milieu te verminderen en nemen in de mate van het mogelijke duurzame maatregelen. Dankzij onze nieuwe plantaardige inkt kunnen ze op een transparante manier positieve veranderingen doorvoeren die een groot verschil maken zonder een hoge drukkwaliteit in het gedrang te brengen."