Wordt reclamegeld wel goed besteed? In de huidige economische situatie is het verleidelijk om vooral naar de kosten te kijken. De reclamebestedingen staan dan ook onder druk. Vooral gedrukte reclame heeft met een forse daling te maken. Maar hoe zit het met het rendement van de mediakanalen?

GfK registreert binnen zijn consumentenpanel zowel het aankoop- als het mediagedrag. Door verbanden tussen het media- en aankoopgedrag van de panelleden te leggen, kan de impact van de campagne op de verkoop worden berekend. Voor het project is naar campagnes van ondermeer DE, Staatsloterij, IKEA, Vodafone en Kras gekeken. Er werden vijf mediakanalen in het onderzoek opgenomen: dagbladen, tijdschriften, radio, tv en online.

ROI per kanaal

GfK heeft de campagneresultaten onlangs in één metastudie gebundeld. Reclame in dagbladen blijkt een hoge ROI te hebben, namelijk 120%. Elke euro die adverteerders aan dagbladen besteden, levert dus gemiddeld € 1,20 op. De plaatsingskosten zijn al binnen de campagneperiode ruim terugverdiend. Effecten zoals imagoverbetering en een omzet op lange termijn zijn daar niet bij geteld.

Ook tijdschriften presteren dankzij hun zeer gerichte, hoewel lage bereik uitstekend. Ze halen zelfs het hoogste rendement: 130%. Het bereik van tv en radio mag dan hoog zijn, met een ROI van respectievelijk 60 en 80% scoren die kanalen onder het gemiddelde. Het massabereik biedt tv een goed uitgangspunt, maar door de reclameovervloed neemt de effectiviteit af. Bij radio blijken vooral goed getimede, krachtige boodschappen goed te werken.

Online banners hebben in deze studie een gering bereik en een bescheiden impact. Omdat de prijs per GRP (Gross rating Point - percentage van het publiek dat bereikt wordt) zo laag is, biedt dit kanaal echter toch gemiddeld een ROI van 110%. Wat opvalt, is dat print als relatief duur kanaal het meest oplevert. Per GRP zijn contacten in dagbladen fors duurder dan radio en tv. De impact is echter zo groot dat dagbladen een flink hogere ROI opleveren

Wordt reclamegeld wel goed besteed? In de huidige economische situatie is het verleidelijk om vooral naar de kosten te kijken. De reclamebestedingen staan dan ook onder druk. Vooral gedrukte reclame heeft met een forse daling te maken. Maar hoe zit het met het rendement van de mediakanalen?GfK registreert binnen zijn consumentenpanel zowel het aankoop- als het mediagedrag. Door verbanden tussen het media- en aankoopgedrag van de panelleden te leggen, kan de impact van de campagne op de verkoop worden berekend. Voor het project is naar campagnes van ondermeer DE, Staatsloterij, IKEA, Vodafone en Kras gekeken. Er werden vijf mediakanalen in het onderzoek opgenomen: dagbladen, tijdschriften, radio, tv en online.ROI per kanaalGfK heeft de campagneresultaten onlangs in één metastudie gebundeld. Reclame in dagbladen blijkt een hoge ROI te hebben, namelijk 120%. Elke euro die adverteerders aan dagbladen besteden, levert dus gemiddeld € 1,20 op. De plaatsingskosten zijn al binnen de campagneperiode ruim terugverdiend. Effecten zoals imagoverbetering en een omzet op lange termijn zijn daar niet bij geteld.Ook tijdschriften presteren dankzij hun zeer gerichte, hoewel lage bereik uitstekend. Ze halen zelfs het hoogste rendement: 130%. Het bereik van tv en radio mag dan hoog zijn, met een ROI van respectievelijk 60 en 80% scoren die kanalen onder het gemiddelde. Het massabereik biedt tv een goed uitgangspunt, maar door de reclameovervloed neemt de effectiviteit af. Bij radio blijken vooral goed getimede, krachtige boodschappen goed te werken.Online banners hebben in deze studie een gering bereik en een bescheiden impact. Omdat de prijs per GRP (Gross rating Point - percentage van het publiek dat bereikt wordt) zo laag is, biedt dit kanaal echter toch gemiddeld een ROI van 110%. Wat opvalt, is dat print als relatief duur kanaal het meest oplevert. Per GRP zijn contacten in dagbladen fors duurder dan radio en tv. De impact is echter zo groot dat dagbladen een flink hogere ROI opleveren