Tijgers, giraffen, zebra's, marsupilami's... aan de muren van drukkerij Snel hangen expressieve dierentekeningen en -schilderijen. De acryldoeken kunnen tot drie meter lang zijn. Dieren zijn de rode draad in het stripwerk van Frank Pé, een van de belangrijkste auteurs van Dupuis. Broussaille (in het Nederlands 'Ragebol'), Zoo, La Bête (in het Nederlands 'Het Beest' - een realistische herinterpretatie van de Marsupilami) zijn enkele bekende stripreeksen van zijn hand.

Een dierenschilderij van Frank Pé dat in de drukkerij Snel tentoongesteld wordt., AR
Een dierenschilderij van Frank Pé dat in de drukkerij Snel tentoongesteld wordt. © AR

De samenwerking tussen Frank Pé en de drukkerij Snel gaat verder dan alleen maar de tentoonstelling 'Grandeur Nature'. Naar aanleiding van dit evenement heeft de drukkerij ook met veel creativiteit een gelijknamig boek ontworpen en gerealiseerd. Dit collectors item, dat in 400 exemplaren verschijnt en in offset gedrukt is, geeft een overzicht van de dierentekeningen van Frank Pé.

De uitgave die de drukkerij Snel naar aanleiding van de tentoonstelling 'Grandeur Nature' van Frank Pé realiseerde., AR
De uitgave die de drukkerij Snel naar aanleiding van de tentoonstelling 'Grandeur Nature' van Frank Pé realiseerde. © AR

Van de schilderijen naar het boek

Het initiatief kwam van de drukkerij Snel. Die stelde de vzw 'Sur la pointe du pinceau' voor om een tentoonstelling van de dierschilderijen van Frank Pé te organiseren en daar een boek bij te maken. Een buitenkans voor Frank Pé die al sinds 17 jaar als een soort van performance grote tekeningen maakt tijdens stripbeurzen, in musea en op andere manifestaties zonder dat het ooit mogelijk was om al dat werk samen te brengen.

De accordeonafwerking van de 400 exemplaren van het boek, werd met de hand gerealiseerd., AR
De accordeonafwerking van de 400 exemplaren van het boek, werd met de hand gerealiseerd. © AR

"Tijdens vorige tentoonstellingen die die vzw organiseerde, konden we er wel een of twee tonen, maar daardoor kwam de variëteit van dat werk niet tot zijn recht. De afmetingen van die werken, tussen 3 en 23 m lang en 1,2 en 2,5 m hoog, verhinderen dat ze gemakkelijk tentoongesteld kunnen worden, en nog minder dat ze gebundeld worden", zegt Frank Pé in de inleiding tot zijn werk. "Er was een ondernemende drukker nodig om een dergelijke uitgave te bedenken, want die verhoudingen, ook al worden ze verkleind, laten zich niet snel in een boek vatten. Er was niet alleen lef nodig om pagina's te ontwerpen die over meer dan 1 m uitvouwen en om zulke grote originelen om te zetten in bestanden die gedrukt kunnen worden, maar ook creativiteit om deze ambachtelijke binding te bedenken!", gaat Frank Pé voort terwijl hij naar Roland Soubras, de directeur van Snel, verwijst.

Manuele afwerking

Het boek onderscheidt zich door zijn accordeonomslag waarvan elke vouw een katern bevat. De 400 exemplaren werden door twee medewerksters van de drukkerij Snel volledig met de hand gevouwen en gebonden (geniet). Het boek is op papier Munken Lynx Rough van 130 tot 300 gram gedrukt.

© AR
Tijgers, giraffen, zebra's, marsupilami's... aan de muren van drukkerij Snel hangen expressieve dierentekeningen en -schilderijen. De acryldoeken kunnen tot drie meter lang zijn. Dieren zijn de rode draad in het stripwerk van Frank Pé, een van de belangrijkste auteurs van Dupuis. Broussaille (in het Nederlands 'Ragebol'), Zoo, La Bête (in het Nederlands 'Het Beest' - een realistische herinterpretatie van de Marsupilami) zijn enkele bekende stripreeksen van zijn hand.De samenwerking tussen Frank Pé en de drukkerij Snel gaat verder dan alleen maar de tentoonstelling 'Grandeur Nature'. Naar aanleiding van dit evenement heeft de drukkerij ook met veel creativiteit een gelijknamig boek ontworpen en gerealiseerd. Dit collectors item, dat in 400 exemplaren verschijnt en in offset gedrukt is, geeft een overzicht van de dierentekeningen van Frank Pé.Het initiatief kwam van de drukkerij Snel. Die stelde de vzw 'Sur la pointe du pinceau' voor om een tentoonstelling van de dierschilderijen van Frank Pé te organiseren en daar een boek bij te maken. Een buitenkans voor Frank Pé die al sinds 17 jaar als een soort van performance grote tekeningen maakt tijdens stripbeurzen, in musea en op andere manifestaties zonder dat het ooit mogelijk was om al dat werk samen te brengen."Tijdens vorige tentoonstellingen die die vzw organiseerde, konden we er wel een of twee tonen, maar daardoor kwam de variëteit van dat werk niet tot zijn recht. De afmetingen van die werken, tussen 3 en 23 m lang en 1,2 en 2,5 m hoog, verhinderen dat ze gemakkelijk tentoongesteld kunnen worden, en nog minder dat ze gebundeld worden", zegt Frank Pé in de inleiding tot zijn werk. "Er was een ondernemende drukker nodig om een dergelijke uitgave te bedenken, want die verhoudingen, ook al worden ze verkleind, laten zich niet snel in een boek vatten. Er was niet alleen lef nodig om pagina's te ontwerpen die over meer dan 1 m uitvouwen en om zulke grote originelen om te zetten in bestanden die gedrukt kunnen worden, maar ook creativiteit om deze ambachtelijke binding te bedenken!", gaat Frank Pé voort terwijl hij naar Roland Soubras, de directeur van Snel, verwijst.Het boek onderscheidt zich door zijn accordeonomslag waarvan elke vouw een katern bevat. De 400 exemplaren werden door twee medewerksters van de drukkerij Snel volledig met de hand gevouwen en gebonden (geniet). Het boek is op papier Munken Lynx Rough van 130 tot 300 gram gedrukt.