VDAB komt op de proppen met 'Speedscreening', een soort Tinder voor de arbeidsmarkt, waarbij sollicitanten een potentiële werkgever via een videochatsessie van zes minuten kunnen overtuigen van achter de webcam.

Op donderdag 30 oktober organiseerde de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) bij zo'n vijftig bedrijven een eerste Speedscreeningsessie. De personeelschef van de bedrijven gaat dan voor de webcam zitten en laat een rits werkzoekenden één voor één een gesprek van maximum zes minuten afleggen via een videochat. Dat schreef Het Nieuwsblad.

De VDAB vergelijkt het concept zelf met dat van Tinder - een app om dates te regelen vanuit je luie zetel -, maar dan voor de arbeidsmarkt. 'Speedscreening helpt werkgevers bij het maken van een preselectie, en het helpt sollicitanten - die zelf kunnen selecteren in welke regio ze zoeken en welke werkgevers ze willen aanspreken - om persoonlijk contact te maken en direct feedback te krijgen, iets wat bij de klassieke spontane sollicitatiebrief vaak ontbreekt', legt Veerle Torrekens, hoofd Webdienstverlening van de VDAB, uit aan Het Nieuwsblad.

Speedscreening is geen vervanging voor het sollicitatiegesprek, benadrukt de VDAB. 'Het is een eerste kennismaking, ter aanvulling van de andere methodes. Het is niet per se beter, maar wel directer en het vergemakkelijkt de procedure voor zowel werkgever als werkzoekende', meent Torrekens.

Michael Ilegems, Webredacteur Roularta Media Group

Bekijk hier een demonstratievideo van een Speedscreening:

VDAB komt op de proppen met 'Speedscreening', een soort Tinder voor de arbeidsmarkt, waarbij sollicitanten een potentiële werkgever via een videochatsessie van zes minuten kunnen overtuigen van achter de webcam.Op donderdag 30 oktober organiseerde de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) bij zo'n vijftig bedrijven een eerste Speedscreeningsessie. De personeelschef van de bedrijven gaat dan voor de webcam zitten en laat een rits werkzoekenden één voor één een gesprek van maximum zes minuten afleggen via een videochat. Dat schreef Het Nieuwsblad.De VDAB vergelijkt het concept zelf met dat van Tinder - een app om dates te regelen vanuit je luie zetel -, maar dan voor de arbeidsmarkt. 'Speedscreening helpt werkgevers bij het maken van een preselectie, en het helpt sollicitanten - die zelf kunnen selecteren in welke regio ze zoeken en welke werkgevers ze willen aanspreken - om persoonlijk contact te maken en direct feedback te krijgen, iets wat bij de klassieke spontane sollicitatiebrief vaak ontbreekt', legt Veerle Torrekens, hoofd Webdienstverlening van de VDAB, uit aan Het Nieuwsblad.Speedscreening is geen vervanging voor het sollicitatiegesprek, benadrukt de VDAB. 'Het is een eerste kennismaking, ter aanvulling van de andere methodes. Het is niet per se beter, maar wel directer en het vergemakkelijkt de procedure voor zowel werkgever als werkzoekende', meent Torrekens.Michael Ilegems, Webredacteur Roularta Media GroupBekijk hier een demonstratievideo van een Speedscreening: