Vorige week had de bemiddelaar Leo Suomaa vier voorstellen op tafel gelegd voor UPM Specialty Papers, UPM Pulp, UPM Raflatac en UPM Biofuels. De partijen hadden tot 14 april om hun standpunt te kennen te geven. Alle voorstellen werden door de vakbond Paperiliitto verworpen. Bij UPM Communication Papers liggen de gesprekken sinds het weekend van 9 april stil zonder dat een datum voor een andere bijeenkomst afgesproken is.

"We zijn enorm teleurgesteld over de beslissing van de vakbond en over de voortzetting van de staking die al 3,5 maanden duurt. UPM heeft ernstig onderhandeld en meerdere compromissen voorgesteld. We hebben ook de bemiddelingsvoorstellen aanvaard. De modernisering van het akkoord, dat nog uit de jaren 1940 dateert, is van belang voor zowel de werknemers als het bedrijf", verklaarde Jyrki Hollmén, ondervoorzitter arbeidsmarkten bij UPM.

Nieuwe start

"Het is bijzonder teleurstellend dat na doorgedreven onderhandelingen, we voor geen enkel bedrijf een akkoord hebben kunnen bereiken. Petri Vanhala, voorzitter van de vakbond van de papierarbeiders, heeft bij de bemiddeling waarbij alle bedrijven betrokken waren, bevestigd dat voor elk bedrijf een aparte overeenkomst gesloten kan worden. De bemiddelaar heeft voorstellen voor vier bedrijven gevonden die rekening hielden met de behoeften en wensen van beide partijen. We waren ervan overtuigd dat de twee partijen die voorstellen zouden aanvaarden en dat de sociale rust zou weerkeren. Nu dat de vakbond de voorstellen van de hand gewezen heeft, zullen onze bedrijven een nieuwe start nemen", gaat Hollmén voort.

Staking wordt verlengd

De vakbondsleiding heeft aangekondigd dat de staking die op 1 januari van start ging, tot 14 mei voortgezet wordt als er voordien geen akkoord gesloten wordt. Momenteel zijn ongeveer 2.000 vakbondsleden in staking. Ongeveer 220 vakbondsleden voeren voor de onderneming essentiële taken uit, in overeenstemming met een gerechtelijke uitspraak van 21 januari 2022.

UPM preciseert overigens dat de bosbouwbedrijven UPM Plywood en UPM Timber in december 2021 elk een collectieve arbeidsovereenkomst voor drie jaar met de Industrial Union gesloten hebben.

Vorige week had de bemiddelaar Leo Suomaa vier voorstellen op tafel gelegd voor UPM Specialty Papers, UPM Pulp, UPM Raflatac en UPM Biofuels. De partijen hadden tot 14 april om hun standpunt te kennen te geven. Alle voorstellen werden door de vakbond Paperiliitto verworpen. Bij UPM Communication Papers liggen de gesprekken sinds het weekend van 9 april stil zonder dat een datum voor een andere bijeenkomst afgesproken is."We zijn enorm teleurgesteld over de beslissing van de vakbond en over de voortzetting van de staking die al 3,5 maanden duurt. UPM heeft ernstig onderhandeld en meerdere compromissen voorgesteld. We hebben ook de bemiddelingsvoorstellen aanvaard. De modernisering van het akkoord, dat nog uit de jaren 1940 dateert, is van belang voor zowel de werknemers als het bedrijf", verklaarde Jyrki Hollmén, ondervoorzitter arbeidsmarkten bij UPM."Het is bijzonder teleurstellend dat na doorgedreven onderhandelingen, we voor geen enkel bedrijf een akkoord hebben kunnen bereiken. Petri Vanhala, voorzitter van de vakbond van de papierarbeiders, heeft bij de bemiddeling waarbij alle bedrijven betrokken waren, bevestigd dat voor elk bedrijf een aparte overeenkomst gesloten kan worden. De bemiddelaar heeft voorstellen voor vier bedrijven gevonden die rekening hielden met de behoeften en wensen van beide partijen. We waren ervan overtuigd dat de twee partijen die voorstellen zouden aanvaarden en dat de sociale rust zou weerkeren. Nu dat de vakbond de voorstellen van de hand gewezen heeft, zullen onze bedrijven een nieuwe start nemen", gaat Hollmén voort.De vakbondsleiding heeft aangekondigd dat de staking die op 1 januari van start ging, tot 14 mei voortgezet wordt als er voordien geen akkoord gesloten wordt. Momenteel zijn ongeveer 2.000 vakbondsleden in staking. Ongeveer 220 vakbondsleden voeren voor de onderneming essentiële taken uit, in overeenstemming met een gerechtelijke uitspraak van 21 januari 2022.UPM preciseert overigens dat de bosbouwbedrijven UPM Plywood en UPM Timber in december 2021 elk een collectieve arbeidsovereenkomst voor drie jaar met de Industrial Union gesloten hebben.