Sun Chemical kondigde vorige week een prijsverhoging van al zijn producten voor al zijn Europese klanten aan. De prijsverhoging gaat in op 1 januari. Ze varieert volgens de samenstelling en de productlijnen, maar 'blijft altijd onder de 10%'.

Die aankondiging komt niet alleen: begin november had Huber Group al prijsverhogingen voor januari aangekondigd; en kort daarna liet Flint weten zijn prijzen met 2 à 6% te zullen verhogen. Als reden halen de producenten de prijsstijgingen voor grondstoffen, energie en logistiek aan.

De grondstofprijzen hebben inderdaad recordhoogtes bereikt - en de producenten verwachten niet dat er in 2013 een einde aan die trend komt. Er is immers een sterke vraag, terwijl er tegelijk productielimieten gehanteerd worden. Maar de consolidering op de inktmarkt, die de concurrentiedruk verminderd heeft, speelt ongetwijfeld ook een rol: in 2010 waren de vijf grootste producenten (Sun Chemical, Flint Group, Toyo Ink, Sakata en Siegwerk), volgens de cijfers van het tijdschrift Ink World, goed voor niet minder dan drie kwart van de internationale markt voor drukinkten.

Sun Chemical kondigde vorige week een prijsverhoging van al zijn producten voor al zijn Europese klanten aan. De prijsverhoging gaat in op 1 januari. Ze varieert volgens de samenstelling en de productlijnen, maar 'blijft altijd onder de 10%'.Die aankondiging komt niet alleen: begin november had Huber Group al prijsverhogingen voor januari aangekondigd; en kort daarna liet Flint weten zijn prijzen met 2 à 6% te zullen verhogen. Als reden halen de producenten de prijsstijgingen voor grondstoffen, energie en logistiek aan. De grondstofprijzen hebben inderdaad recordhoogtes bereikt - en de producenten verwachten niet dat er in 2013 een einde aan die trend komt. Er is immers een sterke vraag, terwijl er tegelijk productielimieten gehanteerd worden. Maar de consolidering op de inktmarkt, die de concurrentiedruk verminderd heeft, speelt ongetwijfeld ook een rol: in 2010 waren de vijf grootste producenten (Sun Chemical, Flint Group, Toyo Ink, Sakata en Siegwerk), volgens de cijfers van het tijdschrift Ink World, goed voor niet minder dan drie kwart van de internationale markt voor drukinkten.