De papierfabrikant Stora Enso in de Gentse haven maakte in juni 2019 bekend dat het mogelijk de bron van besmetting was voor de legionella-uitbraak in de kanaalzone. Begin mei 2019 brak legionella uit in het Gentse havengebied, waarbij vooral mensen uit Evergem en de Gentse kanaalzone getroffen werden. Tegen het eind van de maand waren er 32 personen besmet, van wie er twee om het leven kwamen. Het Oost-Vlaamse parket was ambtshalve een onderzoek gestart na het eerste overlijden en wou achterhalen hoe de patiënten besmet waren geraakt.

Koeltoren

Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid voerde een groot brononderzoek uit en identificeerde de papierfabriek van Stora Enso in Langerbrugge als de mogelijke bron van de legionellabesmetting. De identiteit van het bedrijf werd afgeschermd omwille van het gerechtelijke onderzoek, maar Stora Enso bevestigde begin juni 2019 dat de hoogoven van de papierfabriek een mogelijke bron van de besmetting was. De koeltoren werd een tijdlang stilgelegd voor grondig onderhoud en reiniging.

Het parket vroeg de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank van de nv Stora Enso Langerbrugge en van drie personen met een specifieke functie binnen het bedrijf. Ze worden verdacht van onopzettelijke doding van de twee dodelijke slachtoffers. Dat houdt in dat ze door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg, maar zonder het oogmerk om de persoon van een ander aan te randen, onopzettelijk de dood zouden hebben veroorzaakt. Ze worden ook verdacht van onopzettelijke slagen aan 30 personen die besmet en daardoor ziek geworden zijn.

Correctionele rechtbank

Ook voor de schending van de zorgplicht werd de verwijzing gevraagd. Het bedrijf en de drie medewerkers zouden "niet de nodige maatregelen getroffen hebben om schade, hinder, incidenten en ongevallen die de mens of het milieu aanzienlijk beïnvloeden te voorkomen, en niet onmiddellijk de nodige maatregelen te hebben getroffen om de gevolgen ervan voor de mens en het milieu te beperken".

De raadkamer in Gent verwees het bedrijf en de drie personen zoals gevorderd naar de correctionele rechtbank. De zaak kan binnen enkele weken of maanden ingeleid worden door de rechtbank. (Belga)

De papierfabrikant Stora Enso in de Gentse haven maakte in juni 2019 bekend dat het mogelijk de bron van besmetting was voor de legionella-uitbraak in de kanaalzone. Begin mei 2019 brak legionella uit in het Gentse havengebied, waarbij vooral mensen uit Evergem en de Gentse kanaalzone getroffen werden. Tegen het eind van de maand waren er 32 personen besmet, van wie er twee om het leven kwamen. Het Oost-Vlaamse parket was ambtshalve een onderzoek gestart na het eerste overlijden en wou achterhalen hoe de patiënten besmet waren geraakt.Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid voerde een groot brononderzoek uit en identificeerde de papierfabriek van Stora Enso in Langerbrugge als de mogelijke bron van de legionellabesmetting. De identiteit van het bedrijf werd afgeschermd omwille van het gerechtelijke onderzoek, maar Stora Enso bevestigde begin juni 2019 dat de hoogoven van de papierfabriek een mogelijke bron van de besmetting was. De koeltoren werd een tijdlang stilgelegd voor grondig onderhoud en reiniging.Het parket vroeg de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank van de nv Stora Enso Langerbrugge en van drie personen met een specifieke functie binnen het bedrijf. Ze worden verdacht van onopzettelijke doding van de twee dodelijke slachtoffers. Dat houdt in dat ze door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg, maar zonder het oogmerk om de persoon van een ander aan te randen, onopzettelijk de dood zouden hebben veroorzaakt. Ze worden ook verdacht van onopzettelijke slagen aan 30 personen die besmet en daardoor ziek geworden zijn.Ook voor de schending van de zorgplicht werd de verwijzing gevraagd. Het bedrijf en de drie medewerkers zouden "niet de nodige maatregelen getroffen hebben om schade, hinder, incidenten en ongevallen die de mens of het milieu aanzienlijk beïnvloeden te voorkomen, en niet onmiddellijk de nodige maatregelen te hebben getroffen om de gevolgen ervan voor de mens en het milieu te beperken".De raadkamer in Gent verwees het bedrijf en de drie personen zoals gevorderd naar de correctionele rechtbank. De zaak kan binnen enkele weken of maanden ingeleid worden door de rechtbank. (Belga)