Een jaar geleden kondigde Stora Enso aan zich te beraden over de toekomst van de papierfabriek in Oulu - de laatste locatie waar het concern nog houtvrij gestreken papier (WFC) produceerde met een jaarlijkse capaciteit van 1,08 miljoen ton. Dat papier, onder andere bekend als LumiArt, is bestemd voor kwalitatief hoogwaardige reclamematerialen en tijdschriften. Stora Enso wil zich nu weg bewegen van deze 'krimpende en weinig renderende markt' en groeien richting markten met hogere winstmarges. Ze investeert daarom nu 350 miljoen euro in de ombouw van de fabriek richting de productie van kraftliner, bestemd voor verpakkingen. Zo'n operatie vond eerder, in 2015, ook al eens plaats bij haar Finse Varkaus papierfabriek.

Stora Enso heeft in de Antwerpse haven een vestiging van dochteronderneming LumiPaper. Dat bedrijf snijdt de rollen papier uit Finland tot het door drukkerijen gewenste vel- of rolformaat. Stora Enso benadrukt dat de productie van haar houtvrij gestreken papier vooralsnog tot eind september 2020 wordt voortgezet. Daarna schakelt de Oulu papierfabriek volledig om. Daarbij verliezen in Finland zo'n 365 mensen hun baan: in de nieuwe situatie zijn er straks nog zo'n 180 mensen nodig voor de productie van 450.000 ton kraftliner. De aanvankelijke plannen om in Oulu ook karton voor verpakkingen te produceren gaan niet door.

De Confederatie van de Europese Papier Industrie (CEPI) constateerde in haar cijfers over 2018 dat de groei van het papiervolume voor verpakkingen groter is dan de krimp in het volume van grafische papiersoorten. Daardoor bleef de totale papierproductie met 92,2 miljoen ton in Europa vorig jaar stabiel. De grootste daling kwam voor rekening van krantenpapier (-8,9 procent), op de voet gevolgd door houtvrij gestreken papier (-7,4 procent).

Een jaar geleden kondigde Stora Enso aan zich te beraden over de toekomst van de papierfabriek in Oulu - de laatste locatie waar het concern nog houtvrij gestreken papier (WFC) produceerde met een jaarlijkse capaciteit van 1,08 miljoen ton. Dat papier, onder andere bekend als LumiArt, is bestemd voor kwalitatief hoogwaardige reclamematerialen en tijdschriften. Stora Enso wil zich nu weg bewegen van deze 'krimpende en weinig renderende markt' en groeien richting markten met hogere winstmarges. Ze investeert daarom nu 350 miljoen euro in de ombouw van de fabriek richting de productie van kraftliner, bestemd voor verpakkingen. Zo'n operatie vond eerder, in 2015, ook al eens plaats bij haar Finse Varkaus papierfabriek.Stora Enso heeft in de Antwerpse haven een vestiging van dochteronderneming LumiPaper. Dat bedrijf snijdt de rollen papier uit Finland tot het door drukkerijen gewenste vel- of rolformaat. Stora Enso benadrukt dat de productie van haar houtvrij gestreken papier vooralsnog tot eind september 2020 wordt voortgezet. Daarna schakelt de Oulu papierfabriek volledig om. Daarbij verliezen in Finland zo'n 365 mensen hun baan: in de nieuwe situatie zijn er straks nog zo'n 180 mensen nodig voor de productie van 450.000 ton kraftliner. De aanvankelijke plannen om in Oulu ook karton voor verpakkingen te produceren gaan niet door.De Confederatie van de Europese Papier Industrie (CEPI) constateerde in haar cijfers over 2018 dat de groei van het papiervolume voor verpakkingen groter is dan de krimp in het volume van grafische papiersoorten. Daardoor bleef de totale papierproductie met 92,2 miljoen ton in Europa vorig jaar stabiel. De grootste daling kwam voor rekening van krantenpapier (-8,9 procent), op de voet gevolgd door houtvrij gestreken papier (-7,4 procent).