Stora Enso boekte in 2012 een omzet van 10,81 miljard euro, een lichte daling van 1,4% ten opzichte van 2011. Ook de exploitatiewinst kende een lichte daling tot 689 miljoen euro. De nettowinst echter kwam op 490 miljoen euro uit. Die positieve balans wordt wel enigszins overschaduwd door de daling van de rendabiliteit tijdens het vierde kwartaal - de verklaring daarvoor was de lage papierprijs - en door de zwakke vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2013.

De Finse groep die in oktober 2012 al een herstructurering aangekondigd had, kondigde opnieuw rationaliseringsmaatregelen aan in de sector van het krantenpapier. Stora Enso zal in zijn Zweedse fabrieken van Hylte en Kvarnsveden twee papiermachines definitief uit gebruik nemen. Die machines vertegenwoordigen een totale capaciteit van 475.000 ton, ofwel 3,4% van het Europese volume krantenpapier. Door die sluiting en door andere besparingsmaatregelen in de organisatie van Stora Enso zullen er ongeveer 600 banen verdwijnen en wordt een jaarlijkse kostenbesparing van 54 miljoen euro mogelijk. Tegelijk investeert Stora Enso in twee groeilanden in de productie van pulp en verpakkingskarton: een pulpfabriek in Uruguay, een joint venture met Arauco; en een geïntegreerde fabriek voor pulp en verpakkingskarton in China.

De concurrent van Stora Enso, UPM, heeft eveneens zijn resultaten over 2012 gepubliceerd. De omzet steeg met 3,7% tot 10,44 miljard euro. Het bruto exploitatieresultaat (EBITDA) kwam uit op 1,3 miljard euro (- 8%), maar de afwaarderingen van activa en de herstructureringskosten leidden tot een nettoverlies van 1,25 miljard euro.

Portucel Soporcel, een belangrijke speler op de markt van houtvrij ongestreken papier, kan dan betere resultaten voorleggen. De Portugese groep boekte over 2012 een omzet van 1,5 miljard euro (+ 0,9%) met een stabiele EBITDA (385 miljoen euro, + 0,1%) en een nettowinst van 211 miljoen (+ 7,6%).

Stora Enso boekte in 2012 een omzet van 10,81 miljard euro, een lichte daling van 1,4% ten opzichte van 2011. Ook de exploitatiewinst kende een lichte daling tot 689 miljoen euro. De nettowinst echter kwam op 490 miljoen euro uit. Die positieve balans wordt wel enigszins overschaduwd door de daling van de rendabiliteit tijdens het vierde kwartaal - de verklaring daarvoor was de lage papierprijs - en door de zwakke vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2013. De Finse groep die in oktober 2012 al een herstructurering aangekondigd had, kondigde opnieuw rationaliseringsmaatregelen aan in de sector van het krantenpapier. Stora Enso zal in zijn Zweedse fabrieken van Hylte en Kvarnsveden twee papiermachines definitief uit gebruik nemen. Die machines vertegenwoordigen een totale capaciteit van 475.000 ton, ofwel 3,4% van het Europese volume krantenpapier. Door die sluiting en door andere besparingsmaatregelen in de organisatie van Stora Enso zullen er ongeveer 600 banen verdwijnen en wordt een jaarlijkse kostenbesparing van 54 miljoen euro mogelijk. Tegelijk investeert Stora Enso in twee groeilanden in de productie van pulp en verpakkingskarton: een pulpfabriek in Uruguay, een joint venture met Arauco; en een geïntegreerde fabriek voor pulp en verpakkingskarton in China. De concurrent van Stora Enso, UPM, heeft eveneens zijn resultaten over 2012 gepubliceerd. De omzet steeg met 3,7% tot 10,44 miljard euro. Het bruto exploitatieresultaat (EBITDA) kwam uit op 1,3 miljard euro (- 8%), maar de afwaarderingen van activa en de herstructureringskosten leidden tot een nettoverlies van 1,25 miljard euro. Portucel Soporcel, een belangrijke speler op de markt van houtvrij ongestreken papier, kan dan betere resultaten voorleggen. De Portugese groep boekte over 2012 een omzet van 1,5 miljard euro (+ 0,9%) met een stabiele EBITDA (385 miljoen euro, + 0,1%) en een nettowinst van 211 miljoen (+ 7,6%).