Stratus Packaging is een etikettenproducent met vestigingen in Frankrijk en Zwitserland. Het bedrijf dat met 350 werknemers een omzet van 65 miljoen euro boekt, vervaardigt een ruime waaier aan etiketten: zelfklevende etiketten, hersluitbare boekjes en coupons, krimpetiketten en IML-etiketten. Doordat het bedrijf op meerdere sites actief is, beschikt het altijd over reservecapaciteit: wanneer een site een opdracht niet kan verwerken, gaat die naar een andere site. Dat vergt echter wel een nauwgezette procedure om de werkstromen op elke pers en in elke site te beheren.

Om de kwaliteit te verbeteren, heeft Stratus twee flexopersen M5 van Bobst aangekocht. Die worden in twee verschillende vestigingen geïnstalleerd om grote volumes te verwerken en om als back-up te dienen. "De werking van de M5 van Bobst en van zijn systeem oneECG (Extended Color Gamut, nvdr) steunt op het principe van het verruimde kleurengamma", legt Isidore Leiser uit, de CEO van de familiale groep. "Het gaat om een volledig geautomatiseerd systeem. De voorinstelling van de drukkracht en het kleurenregister verloopt volledig automatisch. Dat beperkt de hoeveelheid afval bij het opstarten van een opdracht, vooral bij opdrachten in meerkleurendruk. Tegelijk wordt het mogelijk om tijdens de hele productie een constante drukkwaliteit te leveren."

Meer duurzame productie

De keuze voor de systemen van Bobst stelt Stratus Packaging ook in staat om het productieproces af te stemmen op zijn doelstellingen op het vlak van duurzaamheid. Volgens Bobst brengen zijn persen bij de inschiet minder afval voort waardoor dat ook beter beheerd kan worden. Een ander voordeel voor Stratus is dat het ECG-systeem ook het inktverbruik vermindert omdat geen wasbeurten meer nodig zijn, er geen vloeibare residu's meer overblijven en geen inkten met een specifieke kleur gebruikt moeten worden. Volgens Isidore Leiser moet het bedrijf de hoeveelheid afval die tijdens de druk, de veredeling en de afwerking ontstaat, nog verder terugdringen.

Geoptimaliseerde productie

Stratus Packaging zal de M5-flexopersen van Bobst inzetten voor grote en middelgrote oplages. Daarnaast beschikt het bedrijf ook over digitale persen voor kleinere oplagen. In de loop van de volgende maanden wil Isidore Leiser het volledige productieatelier optimaliseren. Daarbij moet elke opdracht naar de pers gaan die het best aan de vereisten van de opdracht tegemoet komt (inktverbruik, inschiet, verwerkingsduur en rendement).

Stratus Packaging rust twee van zijn sites uit met een flexopers M5 van Bobst voor grote en middelgrote oplagen.
Stratus Packaging is een etikettenproducent met vestigingen in Frankrijk en Zwitserland. Het bedrijf dat met 350 werknemers een omzet van 65 miljoen euro boekt, vervaardigt een ruime waaier aan etiketten: zelfklevende etiketten, hersluitbare boekjes en coupons, krimpetiketten en IML-etiketten. Doordat het bedrijf op meerdere sites actief is, beschikt het altijd over reservecapaciteit: wanneer een site een opdracht niet kan verwerken, gaat die naar een andere site. Dat vergt echter wel een nauwgezette procedure om de werkstromen op elke pers en in elke site te beheren.Om de kwaliteit te verbeteren, heeft Stratus twee flexopersen M5 van Bobst aangekocht. Die worden in twee verschillende vestigingen geïnstalleerd om grote volumes te verwerken en om als back-up te dienen. "De werking van de M5 van Bobst en van zijn systeem oneECG (Extended Color Gamut, nvdr) steunt op het principe van het verruimde kleurengamma", legt Isidore Leiser uit, de CEO van de familiale groep. "Het gaat om een volledig geautomatiseerd systeem. De voorinstelling van de drukkracht en het kleurenregister verloopt volledig automatisch. Dat beperkt de hoeveelheid afval bij het opstarten van een opdracht, vooral bij opdrachten in meerkleurendruk. Tegelijk wordt het mogelijk om tijdens de hele productie een constante drukkwaliteit te leveren."De keuze voor de systemen van Bobst stelt Stratus Packaging ook in staat om het productieproces af te stemmen op zijn doelstellingen op het vlak van duurzaamheid. Volgens Bobst brengen zijn persen bij de inschiet minder afval voort waardoor dat ook beter beheerd kan worden. Een ander voordeel voor Stratus is dat het ECG-systeem ook het inktverbruik vermindert omdat geen wasbeurten meer nodig zijn, er geen vloeibare residu's meer overblijven en geen inkten met een specifieke kleur gebruikt moeten worden. Volgens Isidore Leiser moet het bedrijf de hoeveelheid afval die tijdens de druk, de veredeling en de afwerking ontstaat, nog verder terugdringen.Stratus Packaging zal de M5-flexopersen van Bobst inzetten voor grote en middelgrote oplages. Daarnaast beschikt het bedrijf ook over digitale persen voor kleinere oplagen. In de loop van de volgende maanden wil Isidore Leiser het volledige productieatelier optimaliseren. Daarbij moet elke opdracht naar de pers gaan die het best aan de vereisten van de opdracht tegemoet komt (inktverbruik, inschiet, verwerkingsduur en rendement).