In het Zwitserse Kriessern werd in februari 2024 een grote zonne-installatie op het elektriciteitsnet aangesloten. De zonnepanelen op het dak van de grote productiehal van swissQprint wekken ongeveer 613.000 kWh per jaar op. Dat stemt overeen met meer dan de helft van de elektriciteit die de industriezone waarin swissQprint gelegen is, nodig heeft. De zonne-installatie zal ook acht laadpalen voor elektrische voertuigen voeden, en in de toekomst misschien nog meer. De nieuwe installatie staat ook in voor de stroomvoeding van de elektrische pompen voor de warmtewisselaar.

"Met dit project hebben we een grote stap vooruit gezet op het vlak van duurzaamheid en zelfvoorzienendheid", verklaart Reto Eicher, mede-eigenaar van swissQprint en coördinator van het project.

Produceren met kleine ecologische voetafdruk

"De ecologische voetafdruk voor de productie van onze machines is extreem klein", zegt Wim Vandendriessche van swissQprint. "En het feit dat onze machines 10-15 jaar meegaan zonder veel extra kosten, met behoud van de printkwaliteit, zorgt ervoor dat die voetafdruk klein blijft. De bijzonder hoge kwaliteit van onze machines maakt dat er heel weinig interventies nodig zijn. Alle onderdelen komen uit de dichte omgeving van onze fabriek, inclusief alle elektronica", gaat hij voort.

Volgens swissQprint zijn de bouwnormen die in Zwitserland van kracht zijn, streng in vergelijking met die in de rest van de wereld. "De zone 'Schützenwiese' gaat voor zijn gebouwen zelfs nog een stapje verder dan de norm die voor industriële gebouwen geldt, onder andere wat de isolatiecoëfficiënt en het automatische schaduwsysteem betreft. Alles is uitgewerkt om een optimale temperatuur in stand te houden", zegt swissQprint.

De twee productiehallen van swissQprint hebben zaagtanddaken. Een zijde van de zaagtanden bestaat telkens uit glas zodat veel natuurlijk licht in het gebouw valt en er minder verlichting nodig is. Daarnaast is de productiehal ook uitgerust met energiezuinige ledlampen. Bovendien is de domotica onafhankelijk van fossiele energievormen. De verwarming en de airco van de binnenruimtes maakt gebruik van grondwater.

In het Zwitserse Kriessern werd in februari 2024 een grote zonne-installatie op het elektriciteitsnet aangesloten. De zonnepanelen op het dak van de grote productiehal van swissQprint wekken ongeveer 613.000 kWh per jaar op. Dat stemt overeen met meer dan de helft van de elektriciteit die de industriezone waarin swissQprint gelegen is, nodig heeft. De zonne-installatie zal ook acht laadpalen voor elektrische voertuigen voeden, en in de toekomst misschien nog meer. De nieuwe installatie staat ook in voor de stroomvoeding van de elektrische pompen voor de warmtewisselaar."Met dit project hebben we een grote stap vooruit gezet op het vlak van duurzaamheid en zelfvoorzienendheid", verklaart Reto Eicher, mede-eigenaar van swissQprint en coördinator van het project."De ecologische voetafdruk voor de productie van onze machines is extreem klein", zegt Wim Vandendriessche van swissQprint. "En het feit dat onze machines 10-15 jaar meegaan zonder veel extra kosten, met behoud van de printkwaliteit, zorgt ervoor dat die voetafdruk klein blijft. De bijzonder hoge kwaliteit van onze machines maakt dat er heel weinig interventies nodig zijn. Alle onderdelen komen uit de dichte omgeving van onze fabriek, inclusief alle elektronica", gaat hij voort.Volgens swissQprint zijn de bouwnormen die in Zwitserland van kracht zijn, streng in vergelijking met die in de rest van de wereld. "De zone 'Schützenwiese' gaat voor zijn gebouwen zelfs nog een stapje verder dan de norm die voor industriële gebouwen geldt, onder andere wat de isolatiecoëfficiënt en het automatische schaduwsysteem betreft. Alles is uitgewerkt om een optimale temperatuur in stand te houden", zegt swissQprint.De twee productiehallen van swissQprint hebben zaagtanddaken. Een zijde van de zaagtanden bestaat telkens uit glas zodat veel natuurlijk licht in het gebouw valt en er minder verlichting nodig is. Daarnaast is de productiehal ook uitgerust met energiezuinige ledlampen. Bovendien is de domotica onafhankelijk van fossiele energievormen. De verwarming en de airco van de binnenruimtes maakt gebruik van grondwater.