In september 2011 was de groep al met een belangrijke herstructurering begonnen, kort na de overname van de groep Myllykoski. UPM had toen aangekondigd zijn productiecapaciteit met 1,3 miljoen ton te verminderen (ongeveer 10%) en 1.170 banen te schrappen. Het is binnen die herstructurering dat UPM onlangs de productie van de fabriek Stracel (in Straatsburg) stilgelegd heeft. De groep onderhandelt overigens nog altijd over de verkoop van die vestiging.

Het nieuwe plan voorziet in de definitieve stopzetting van een papiermachine in de fabriek van Rauma (Finland) en van een andere machine in Ettringen (Duitsland). Tevens wil de groep af van de fabriek in Docelles (Frankrijk) die gesloten of verkocht zou kunnen worden. Die verschillende maatregelen, die vanaf dit jaar ingang vinden, zijn goed voor een bijkomende capaciteitsvermindering van 580.000 ton grafisch papier. Tegelijk zouden er 860 banen geschrapt worden. Al die maatregelen moeten tot een besparing van 90 miljoen euro per jaar leiden. En op basis van een nog grondigere analyse zijn nog andere maatregelen mogelijk om de papieractiviteit of de centrale diensten van de groep te rationaliseren.

UPM kondigde vorige week een exploitatiewinst van 138 miljoen euro aan over het vierde kwartaal van 2012, uitzonderlijke resultaten niet meegeteld. Dat is een daling met 6% in vergelijking met dezelfde periode in 2011. De papieractiviteit boekte tijdens het vierde kwartaal een exploitatieverlies van 10 miljoen euro. De volledige jaarresultaten worden eind januari gepubliceerd.

In september 2011 was de groep al met een belangrijke herstructurering begonnen, kort na de overname van de groep Myllykoski. UPM had toen aangekondigd zijn productiecapaciteit met 1,3 miljoen ton te verminderen (ongeveer 10%) en 1.170 banen te schrappen. Het is binnen die herstructurering dat UPM onlangs de productie van de fabriek Stracel (in Straatsburg) stilgelegd heeft. De groep onderhandelt overigens nog altijd over de verkoop van die vestiging.Het nieuwe plan voorziet in de definitieve stopzetting van een papiermachine in de fabriek van Rauma (Finland) en van een andere machine in Ettringen (Duitsland). Tevens wil de groep af van de fabriek in Docelles (Frankrijk) die gesloten of verkocht zou kunnen worden. Die verschillende maatregelen, die vanaf dit jaar ingang vinden, zijn goed voor een bijkomende capaciteitsvermindering van 580.000 ton grafisch papier. Tegelijk zouden er 860 banen geschrapt worden. Al die maatregelen moeten tot een besparing van 90 miljoen euro per jaar leiden. En op basis van een nog grondigere analyse zijn nog andere maatregelen mogelijk om de papieractiviteit of de centrale diensten van de groep te rationaliseren. UPM kondigde vorige week een exploitatiewinst van 138 miljoen euro aan over het vierde kwartaal van 2012, uitzonderlijke resultaten niet meegeteld. Dat is een daling met 6% in vergelijking met dezelfde periode in 2011. De papieractiviteit boekte tijdens het vierde kwartaal een exploitatieverlies van 10 miljoen euro. De volledige jaarresultaten worden eind januari gepubliceerd.