Volgens Celab, een coalitie van bedrijven die naar een circulaire etikettensector streeft en waar UPM deel van uitmaakt, wordt in Europa ongeveer 50 procent van de rugvellen gerecycleerd. Volgens de experts van UPM wordt echter slechts 15 procent in een gesloten circuit gerecycleerd. Die vaststelling was voor UPM Specialty Papers de aanleiding om het aandeel van de recyclage in een gesloten circuit te verhogen. Daarvoor zet het bedrijf zijn speciale recyclageinstallatie UPM LinerLoop en zijn ophaalnetwerk in.

"UPM Specialty Papers wil de sector van zelfklevende etiketten en tapes ertoe aanzetten om de rugvellen te recycleren, door het ophalen ervan te verbeteren en door producten te promoten die ontworpen werden om gerecycleerd te worden. Het nieuwe label 'LinerLoop compatible' stelt bedrijven in staat om de rugvellen gemakkelijk te identificeren die ontworpen zijn om in een gesloten circuit gerecycleerd te worden", legt Jari Tamminen uit, die bij UPM Specialty Papers de leiding over de groeiprojecten heeft.

Voorkeur voor rugvellen in wit papier

De circulaire recyclage van met silicone bestreken papier is een technisch veeleisend proces. De kleur van het papier is een van de factoren die een impact hebben op de recyclage in gesloten circuit. Omdat de kleur van het glassine dat bij etiketten gebruikt wordt, gewoonlijk wit of een andere lichte tint is, kan de recyclage van glassines met een donkere kleur in dezelfde batch de gerecycleerde pasta aantasten. Daarom raadt Celab alle producenten en gebruikers aan om rugvellen in wit of in een licht gekleurd papier te gebruiken zodat een betere recyclage mogelijk wordt.

Papieren met het label 'LinerLoop compatible' kunnen in de recyclage-oplossing UPM LinerLoop gerecycleerd worden, maar moeten tegelijk aan de volgende criteria voldoen:

- Alleen rugvellen op basis van met silicone bestreken papier (geen plastic films of met PE bestreken papier).

- Wit of lichtgeel papier

- Geen lijm of etiketten

- Geen composietmaterialen

- In overeenstemming met de BfR- en FDA-voorschriften met betrekking tot de voedselveiligheid

- Op te halen binnen een redelijke afstand van de recyclagefabriek van UPM in Europa.

Volgens Celab, een coalitie van bedrijven die naar een circulaire etikettensector streeft en waar UPM deel van uitmaakt, wordt in Europa ongeveer 50 procent van de rugvellen gerecycleerd. Volgens de experts van UPM wordt echter slechts 15 procent in een gesloten circuit gerecycleerd. Die vaststelling was voor UPM Specialty Papers de aanleiding om het aandeel van de recyclage in een gesloten circuit te verhogen. Daarvoor zet het bedrijf zijn speciale recyclageinstallatie UPM LinerLoop en zijn ophaalnetwerk in."UPM Specialty Papers wil de sector van zelfklevende etiketten en tapes ertoe aanzetten om de rugvellen te recycleren, door het ophalen ervan te verbeteren en door producten te promoten die ontworpen werden om gerecycleerd te worden. Het nieuwe label 'LinerLoop compatible' stelt bedrijven in staat om de rugvellen gemakkelijk te identificeren die ontworpen zijn om in een gesloten circuit gerecycleerd te worden", legt Jari Tamminen uit, die bij UPM Specialty Papers de leiding over de groeiprojecten heeft.De circulaire recyclage van met silicone bestreken papier is een technisch veeleisend proces. De kleur van het papier is een van de factoren die een impact hebben op de recyclage in gesloten circuit. Omdat de kleur van het glassine dat bij etiketten gebruikt wordt, gewoonlijk wit of een andere lichte tint is, kan de recyclage van glassines met een donkere kleur in dezelfde batch de gerecycleerde pasta aantasten. Daarom raadt Celab alle producenten en gebruikers aan om rugvellen in wit of in een licht gekleurd papier te gebruiken zodat een betere recyclage mogelijk wordt.- Op te halen binnen een redelijke afstand van de recyclagefabriek van UPM in Europa.