De afgelopen weken heeft FINAT vanuit heel Europa berichten ontvangen dat de levertijden voor op papier gebaseerde etiketmaterialen (ongeveer 70% van de totale Europese vraag naar etiketten) zijn gestegen tot drie maanden of langer. "Sommige labeldrukkers en grondstoffenleveranciers zijn zelfs gedwongen om prioriteit te geven aan de verdeling van leveringen aan klanten, nu de voorraden grondstoffen bijna uitgeput raken", stelt FINAT.

Beperkte capaciteit

"Tot Kerstmis hoopten we dat de onderbrekingen van de aanvoer een tijdelijk aanpassingsfenomeen zouden blijken te zijn, maar de huidige situatie toont de kwetsbaarheid aan van een sector die al op de limieten van zijn beperkte capaciteit werkt, door één enkel incident zoals een vakbondsstaking", duidt Jules Lejeune, de managing director van FINAT.

"Gezien de huidige doorlooptijden is het waarschijnlijk dat deze tekorten de rest van het jaar zullen spelen, met verstrekkende gevolgen voor de economie. De afgelopen dagen heb ik opmerkingen ontvangen van leden uit heel Europa die zich allemaal grote zorgen maken over de afhankelijkheid van de toeleveringsketen van slechts een paar belangrijke leveranciers. We roepen alle betrokken partijen op om alles in het werk te stellen om zowel op korte als op lange termijn te zorgen voor een duurzame levering van etiket- en basispapier", besluit Lejeune.

De afgelopen weken heeft FINAT vanuit heel Europa berichten ontvangen dat de levertijden voor op papier gebaseerde etiketmaterialen (ongeveer 70% van de totale Europese vraag naar etiketten) zijn gestegen tot drie maanden of langer. "Sommige labeldrukkers en grondstoffenleveranciers zijn zelfs gedwongen om prioriteit te geven aan de verdeling van leveringen aan klanten, nu de voorraden grondstoffen bijna uitgeput raken", stelt FINAT."Tot Kerstmis hoopten we dat de onderbrekingen van de aanvoer een tijdelijk aanpassingsfenomeen zouden blijken te zijn, maar de huidige situatie toont de kwetsbaarheid aan van een sector die al op de limieten van zijn beperkte capaciteit werkt, door één enkel incident zoals een vakbondsstaking", duidt Jules Lejeune, de managing director van FINAT."Gezien de huidige doorlooptijden is het waarschijnlijk dat deze tekorten de rest van het jaar zullen spelen, met verstrekkende gevolgen voor de economie. De afgelopen dagen heb ik opmerkingen ontvangen van leden uit heel Europa die zich allemaal grote zorgen maken over de afhankelijkheid van de toeleveringsketen van slechts een paar belangrijke leveranciers. We roepen alle betrokken partijen op om alles in het werk te stellen om zowel op korte als op lange termijn te zorgen voor een duurzame levering van etiket- en basispapier", besluit Lejeune.