Als sectoraal loopbaanfonds houdt PrintmediaJobs, een initiatief van GRAFOC, de evolutie van het aantal printmedia vacatures in Vlaanderen bij. "De vacatures worden verzameld via ons eigen jobportaal, tijdens bedrijfsbezoeken, via meldingen van HR-verantwoordelijken, via diverse zoekrobots en sociale media", zegt David Benoit van GRAFOC, de auteur van het vacaturerapport. Benoit benadrukt dat het rapport indicatief is en de belangrijkste trends en bewegingen weergeeft. "Vermoedelijk ligt het reële aantal vacatures hoger", duidt hij.

Drastische daling

Met 872 vacatures komen we in 2023 op het laagste peil sinds de start van de metingen in 2013. Over de laatste negen jaar worden gemiddeld ongeveer duizend vacatures geteld. "De daling met dertig procent tegenover recordjaar 2022 is bijzonder drastisch", stelt David Benoit vast. De krimp in de grafische sector is sterker dan de dalende trend in de Vlaamse arbeidsmarkt. Volgens recente cijfers van de VDAB en Statistiek Vlaanderen daalde het aantal vacatures in 2023 met 14,2 procent.

De top 5 van de verzamelde printmedia vacatures bestaat uit (1) vormgevers (266), (2) drukkers (220), (3) drukafwerkers (98), (4) administratieve medewerkers (75) en digitale print operators (71). "De 220 vacatures voor drukker zijn op te splitsen in 92 voor offset, 61 flexo, 16 zeefdruk, 48 hulpdrukkers en 3 typodrukkers. 25 van de 75 administratieve vacatures richten zich tot orderbegeleiders en calculatoren", lezen we in het rapport.

Vervangingsvacatures

De vraag naar medewerkers ligt traditioneel het hoogst in de provincies Oost-Vlaanderen (252), Antwerpen (219), en West-Vlaanderen (213). In Vlaams-Brabant komt het aantal printmedia vacatures uit op 115 en PrintmediaJobs telde er 74 in de provincie Limburg.

"Rondvraag bij een aantal grafische bedrijven geeft aan dat het voorbije en huidige jaar vooral in teken staat van vervangingsvacatures van medewerkers die op pensioen gaan", zegt David Benoit. "Dit impliceert echter niet automatisch een nieuwe vacature als er door optimalisatie andere oplossingen zijn."

Als sectoraal loopbaanfonds houdt PrintmediaJobs, een initiatief van GRAFOC, de evolutie van het aantal printmedia vacatures in Vlaanderen bij. "De vacatures worden verzameld via ons eigen jobportaal, tijdens bedrijfsbezoeken, via meldingen van HR-verantwoordelijken, via diverse zoekrobots en sociale media", zegt David Benoit van GRAFOC, de auteur van het vacaturerapport. Benoit benadrukt dat het rapport indicatief is en de belangrijkste trends en bewegingen weergeeft. "Vermoedelijk ligt het reële aantal vacatures hoger", duidt hij.Met 872 vacatures komen we in 2023 op het laagste peil sinds de start van de metingen in 2013. Over de laatste negen jaar worden gemiddeld ongeveer duizend vacatures geteld. "De daling met dertig procent tegenover recordjaar 2022 is bijzonder drastisch", stelt David Benoit vast. De krimp in de grafische sector is sterker dan de dalende trend in de Vlaamse arbeidsmarkt. Volgens recente cijfers van de VDAB en Statistiek Vlaanderen daalde het aantal vacatures in 2023 met 14,2 procent.De top 5 van de verzamelde printmedia vacatures bestaat uit (1) vormgevers (266), (2) drukkers (220), (3) drukafwerkers (98), (4) administratieve medewerkers (75) en digitale print operators (71). "De 220 vacatures voor drukker zijn op te splitsen in 92 voor offset, 61 flexo, 16 zeefdruk, 48 hulpdrukkers en 3 typodrukkers. 25 van de 75 administratieve vacatures richten zich tot orderbegeleiders en calculatoren", lezen we in het rapport.De vraag naar medewerkers ligt traditioneel het hoogst in de provincies Oost-Vlaanderen (252), Antwerpen (219), en West-Vlaanderen (213). In Vlaams-Brabant komt het aantal printmedia vacatures uit op 115 en PrintmediaJobs telde er 74 in de provincie Limburg."Rondvraag bij een aantal grafische bedrijven geeft aan dat het voorbije en huidige jaar vooral in teken staat van vervangingsvacatures van medewerkers die op pensioen gaan", zegt David Benoit. "Dit impliceert echter niet automatisch een nieuwe vacature als er door optimalisatie andere oplossingen zijn."