Het VBO, dat via 40 aangesloten federaties zo'n 50.000 ondernemingen vertegenwoordigt, peilt elk halfjaar de conjunctuurontwikkelingen in de diverse sectoren. Uit de laatste raadpleging blijkt dat in 38% van de sectoren, waaronder ook de grafische industrie, in de voorbije zes maanden een stijging van de productie heeft vastgesteld: "Dat is wel iets minder dan in onze vorige enquête (bijna 43%), maar een verontrustende daling is het nu ook weer niet." Papierfabrikanten behoorden tot de 19% van sectoren waar de productie lager uitviel.

Het VBO stelt op basis van de verwachtingen voor het komende halfjaar vast dat de sectoren relatief onzeker zijn: "Terwijl in mei nog één op de drie sectoren optimistisch was, is dat nu nog slechts een op de zeven. Dit wijst duidelijk op een gebrek aan voorspelbaarheid van de economische activiteit door het samenkomen van heel wat binnen- en buitenlandse risico's en onzekerheden." In die laatste categorie noemt het VBO met name Brexit, de Italiaanse begroting en internationale handelsspanningen.

De grafische industrie verwacht dat de economische activiteiten in de komende zes maanden stabiel blijven evenals de rentabiliteit; de papierfabrikanten verwachten op beide vlakken krimp. Wat investeringen betreft, verwachtte de grafische industrie in mei nog een toename, maar dat is nu bijgesteld naar een stabiel niveau, net als nu in 60 procent van alle sectoren het geval is. Een toenemend aantal sectoren (28% tegenover bijna 10% in mei), waaronder ook de grafische industrie en de papierfabrikanten, voorziet dat de werkgelegenheid het komende halfjaar zal dalen.

Het VBO, dat via 40 aangesloten federaties zo'n 50.000 ondernemingen vertegenwoordigt, peilt elk halfjaar de conjunctuurontwikkelingen in de diverse sectoren. Uit de laatste raadpleging blijkt dat in 38% van de sectoren, waaronder ook de grafische industrie, in de voorbije zes maanden een stijging van de productie heeft vastgesteld: "Dat is wel iets minder dan in onze vorige enquête (bijna 43%), maar een verontrustende daling is het nu ook weer niet." Papierfabrikanten behoorden tot de 19% van sectoren waar de productie lager uitviel.Het VBO stelt op basis van de verwachtingen voor het komende halfjaar vast dat de sectoren relatief onzeker zijn: "Terwijl in mei nog één op de drie sectoren optimistisch was, is dat nu nog slechts een op de zeven. Dit wijst duidelijk op een gebrek aan voorspelbaarheid van de economische activiteit door het samenkomen van heel wat binnen- en buitenlandse risico's en onzekerheden." In die laatste categorie noemt het VBO met name Brexit, de Italiaanse begroting en internationale handelsspanningen.De grafische industrie verwacht dat de economische activiteiten in de komende zes maanden stabiel blijven evenals de rentabiliteit; de papierfabrikanten verwachten op beide vlakken krimp. Wat investeringen betreft, verwachtte de grafische industrie in mei nog een toename, maar dat is nu bijgesteld naar een stabiel niveau, net als nu in 60 procent van alle sectoren het geval is. Een toenemend aantal sectoren (28% tegenover bijna 10% in mei), waaronder ook de grafische industrie en de papierfabrikanten, voorziet dat de werkgelegenheid het komende halfjaar zal dalen.