Het Pantone Color Institute heeft de kleur naar voren geschoven die het jaar 2023 zal markeren. Na Very Peri (een violetblauwe kleur) zal 'Viva Magenta' het volgende jaar beheersen. Viva mMgenta, die de Pantone-referentie 18-1750 heeft, is een rood met een nuance van roze. Volgens Pantone belichaamt deze kleur 'vitaliteit, stevigheid en kracht'.

Lieveheersbeestje

Om de kleur van het jaar 2023 aan te duiden, heeft het comité van experts dat door het Pantone Color Institute geleid wordt, zijn inspiratie in de natuur gezocht. "In dit tijdperk dat door de technologie gekenmerkt wordt, zochten we inspiratie in wat ons omringt en wat reëel is", legt Leatrice Eiseman uit, operationeel directeur van het Pantone Color Institute.

"Viva Magenta is geïnspireerd op het rood van het lieveheersbeestje, een van de mooiste kleuren uit de groep van de natuurlijke kleurstoffen, en een van de krachtigste en helderste kleuren die de wereld ooit gekend heeft", voegt ze daaraan toe.

Trendkleur van het jaar

Sinds 2000 komt een comité van veertig experts uit verschillende disciplines elk jaar samen om de trendkleur van het jaar te bepalen. Die experts analyseren samen de mode-, design-, film- en televisiewereld, alsook politieke en maatschappelijke bewegingen en internationale evenementen. Op basis van die analyse kiezen ze de kleur die volgens hen het best met de ambities en trends van het moment overeenstemt.

Het Pantone Color Institute heeft de kleur naar voren geschoven die het jaar 2023 zal markeren. Na Very Peri (een violetblauwe kleur) zal 'Viva Magenta' het volgende jaar beheersen. Viva mMgenta, die de Pantone-referentie 18-1750 heeft, is een rood met een nuance van roze. Volgens Pantone belichaamt deze kleur 'vitaliteit, stevigheid en kracht'. Om de kleur van het jaar 2023 aan te duiden, heeft het comité van experts dat door het Pantone Color Institute geleid wordt, zijn inspiratie in de natuur gezocht. "In dit tijdperk dat door de technologie gekenmerkt wordt, zochten we inspiratie in wat ons omringt en wat reëel is", legt Leatrice Eiseman uit, operationeel directeur van het Pantone Color Institute. "Viva Magenta is geïnspireerd op het rood van het lieveheersbeestje, een van de mooiste kleuren uit de groep van de natuurlijke kleurstoffen, en een van de krachtigste en helderste kleuren die de wereld ooit gekend heeft", voegt ze daaraan toe.Sinds 2000 komt een comité van veertig experts uit verschillende disciplines elk jaar samen om de trendkleur van het jaar te bepalen. Die experts analyseren samen de mode-, design-, film- en televisiewereld, alsook politieke en maatschappelijke bewegingen en internationale evenementen. Op basis van die analyse kiezen ze de kleur die volgens hen het best met de ambities en trends van het moment overeenstemt.