Voorzichtig optimisme over de vooruitzichten voor Europese labelaankopen in 2019

21/01/19 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:40

FINAT heeft de wintereditie 2018 van het 6-maandelijks marktrapport FINAT RADAR uitgebracht. Dit keer over de resultaten van een enquête onder ruim 80 merkeigenaren en inkopers van verpakkingen, en de follow-up van interviews met een geselecteerd aantal onder hen. Daaruit blijkt dat Europese labelklanten 2019 voorzichtiger benaderen dan een jaar geleden.

Voorzichtig optimisme over de vooruitzichten voor Europese labelaankopen in 2019

De geprojecteerde inkoopvolumes voor etiketten zijn lager dan een jaar geleden, zowel voor conventioneel als digitaal gedrukte etiketten. Hoewel een meerderheid van 65% van de respondenten nog steeds aangeeft dat het volume van hun etiketten in 2019 naar verwachting zal toenemen, is het percentage respondenten dat voor het volgende jaar een daling verwachtte, gestegen van 3% aan het einde van 2017 tot 18% een jaar later. Ook het aandeel van de respondenten die geen verandering in de omvang van de opdrachten verwachtten, steeg van 14% naar 18% tussen december 2017 en december 2018.

Vertraging van de vraag naar labelsubstraten

De resultaten van het onderzoek wijzen op een vertraging als gevolg van het onzekere economische klimaat in het licht van de Brexit, de politieke onzekerheid in de eurozone en de mogelijke escalatie van het handelsgeschil tussen de VS en China. De driemaandelijkse Europese statistieken van FINAT over labelsubstraten, een indicator voor de algemene economische trends, laten een verdere vertraging in de tweede helft van 2018 zien, met een volumegroei in m² van 1,4% voor het jaar als geheel ten opzichte van 2017. Dit aantal werd opgesplitst in 0,9% voor zelfklevende papierrolsubstraten (voornamelijk door de aanhoudend sterke vraag naar direct thermische materialen) en 3,5% voor PP, PE en andere hoogwaardige niet-papierrolmaterialen. De vellenetikettensubstraten, die reeds tot minder dan 5% van de totale vraag daalden, daalden in 2018 met 2,6%.

Over FINAT

FINAT, opgericht in Parijs in 1958 met hoofdkantoor in Den Haag (Nederland), is de wereldwijde vereniging voor fabrikanten van zelfklevende etiketten en aanverwante producten en diensten. Het telt meer dan 550 leden in meer dan 50 landen over de hele wereld. Meer informatie: www.finat.com