Double A Holdings (DAH) en VPK bundelen de krachten om de industriële site DA Alizay in het Franse Normandië nieuw leven in te blazen. De Thaise holding DAH verkoopt de papierfabriek DA Alizay met behoud van de recent in gebruik genomen 50 MW biomassacentrale.

VPK pompt 140 miljoen euro in de site om de papierfabriek, waar nu printpapier wordt geproduceerd (een dalende markt), om te vormen tot een fabriek voor gerecycleerd papier om er golfkarton (groeimarkt) mee te produceren. DAH is van plan om zijn kantoorpapiermerken te ondersteunen via zijn vestiging in Thailand.

De Oost-Vlaamse VPK Groep, die geleid wordt door Pierre Macharis, maakt zich sterk dat de 240 personeelsleden van de papierfabriek aan het werk kunnen blijven. VPK deed eerder dezelfde oefening met de transformatie van haar Blue Paper fabriek in Straatsburg.

Verpakkingen op maat

VPK Packaging zal in Alizay ook een productie-eenheid bouwen voor de golfkartonverpakkingen voor de groeiende e-commercemarkt. De Oost-Vlaamse groep zal er 'Fanfold' produceren, het doorlopend accordeon gevouwen golfkarton maakt de productie van verpakkingen op maat mogelijk. De output van de fabriek zal voornamelijk de eigen VPK-sites voor verpakkingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bevoorraden.

De industriële site van 75 hectare wordt omgebouwd tot de 'Alizay Sustainable Development Hub' en moet een centrum van circulaire economie worden. Zo zal Inova Pulp and Paper (IPP) er een recyclagefabriek voor ontinkte pulp op basis van de terugwinning van oude papiervezels bouwen. De ontinkte pulp zal worden verkocht aan fabrieken die hygiënisch papier, kantoorpapier en verpakkingspapier produceren.

Ecologische voetafdruk verkleinen

Bioenergie Alizay (BEA), de gloednieuwe 50 MW-biomassacentrale op de Alizay-site, zal de operationele stoomvoorziening op lange termijn aan zowel IPP als VPK ondersteunen. Na de ombouw zullen beide fabrieken toegang hebben tot groene energie en zo hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. De nieuwe wervelbedketel zal ook bijdragen aan de energetische valorisatie van interne restmaterialen en in ruil daarvoor stoom genereren voor de productie van gerecycleerd verpakkingspapier, gerecycleerde pulp en elektriciteit voor het elektriciteitsnet.

De VPK Groep van de familie Macharis is nu reeds sterk aanwezig in Frankrijk met twee papierfabrieken, negen golfkartonsites en een hulzenfabriek. De omzet van de groep stabiliseerde in het coronajaar 2020 op 1,35 miljard euro. De groep telt meer dan 6.500 medewerkers verspreid over 65 locaties in twintig landen.

Double A Holdings (DAH) en VPK bundelen de krachten om de industriële site DA Alizay in het Franse Normandië nieuw leven in te blazen. De Thaise holding DAH verkoopt de papierfabriek DA Alizay met behoud van de recent in gebruik genomen 50 MW biomassacentrale.VPK pompt 140 miljoen euro in de site om de papierfabriek, waar nu printpapier wordt geproduceerd (een dalende markt), om te vormen tot een fabriek voor gerecycleerd papier om er golfkarton (groeimarkt) mee te produceren. DAH is van plan om zijn kantoorpapiermerken te ondersteunen via zijn vestiging in Thailand.De Oost-Vlaamse VPK Groep, die geleid wordt door Pierre Macharis, maakt zich sterk dat de 240 personeelsleden van de papierfabriek aan het werk kunnen blijven. VPK deed eerder dezelfde oefening met de transformatie van haar Blue Paper fabriek in Straatsburg.VPK Packaging zal in Alizay ook een productie-eenheid bouwen voor de golfkartonverpakkingen voor de groeiende e-commercemarkt. De Oost-Vlaamse groep zal er 'Fanfold' produceren, het doorlopend accordeon gevouwen golfkarton maakt de productie van verpakkingen op maat mogelijk. De output van de fabriek zal voornamelijk de eigen VPK-sites voor verpakkingen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk bevoorraden.De industriële site van 75 hectare wordt omgebouwd tot de 'Alizay Sustainable Development Hub' en moet een centrum van circulaire economie worden. Zo zal Inova Pulp and Paper (IPP) er een recyclagefabriek voor ontinkte pulp op basis van de terugwinning van oude papiervezels bouwen. De ontinkte pulp zal worden verkocht aan fabrieken die hygiënisch papier, kantoorpapier en verpakkingspapier produceren.Bioenergie Alizay (BEA), de gloednieuwe 50 MW-biomassacentrale op de Alizay-site, zal de operationele stoomvoorziening op lange termijn aan zowel IPP als VPK ondersteunen. Na de ombouw zullen beide fabrieken toegang hebben tot groene energie en zo hun ecologische voetafdruk kunnen verkleinen. De nieuwe wervelbedketel zal ook bijdragen aan de energetische valorisatie van interne restmaterialen en in ruil daarvoor stoom genereren voor de productie van gerecycleerd verpakkingspapier, gerecycleerde pulp en elektriciteit voor het elektriciteitsnet.De VPK Groep van de familie Macharis is nu reeds sterk aanwezig in Frankrijk met twee papierfabrieken, negen golfkartonsites en een hulzenfabriek. De omzet van de groep stabiliseerde in het coronajaar 2020 op 1,35 miljard euro. De groep telt meer dan 6.500 medewerkers verspreid over 65 locaties in twintig landen.