Volgens de zakenkrant De Tijd is het een unicum in de recente beursgeschiedenis. "Een Nederlandse rechter die bepaalt dat een geslaagd bod op een beursgenoteerd bedrijf veel te laag was in vergelijking met de werkelijke waarde."

In 2014 haalde een investeringsconsortium rond de private-equitygroep Bencis de digitale persenbouwer Xeikon van de beurs van Amsterdam tegen 5,85 euro per aandeel. Twee jaar later verkocht de overnemer het bedrijf, opgericht in 1988 als spin-off van Agfa-Gevaert, voor 11,75 euro per aandeel aan de Amerikaanse groep Flint.

Beleggersactivist en uitgever

Een groep minderheidsaandeelhouders vond de overnameprijs te laag en ze trokken naar de rechter om een hogere prijs af te dwingen. Volgens De Tijd vertegenwoordigt de groep onder leiding van de Nederlandse beleggersactivist Frans Raas en Bart Goemaere, de uitgever van BeursTips, iets minder dan vijf procent van het kapitaal.

Een onafhankelijke expert die de Nederlandse rechtbank had aangesteld, berekende een jaar geleden dat Xeikon op het moment van de overname (op 31 januari 2014), 9,73 euro per aandeel waard was. De rechter volgt nu dat oordeel.

Volgens de zakenkrant De Tijd is het een unicum in de recente beursgeschiedenis. "Een Nederlandse rechter die bepaalt dat een geslaagd bod op een beursgenoteerd bedrijf veel te laag was in vergelijking met de werkelijke waarde."In 2014 haalde een investeringsconsortium rond de private-equitygroep Bencis de digitale persenbouwer Xeikon van de beurs van Amsterdam tegen 5,85 euro per aandeel. Twee jaar later verkocht de overnemer het bedrijf, opgericht in 1988 als spin-off van Agfa-Gevaert, voor 11,75 euro per aandeel aan de Amerikaanse groep Flint.Een groep minderheidsaandeelhouders vond de overnameprijs te laag en ze trokken naar de rechter om een hogere prijs af te dwingen. Volgens De Tijd vertegenwoordigt de groep onder leiding van de Nederlandse beleggersactivist Frans Raas en Bart Goemaere, de uitgever van BeursTips, iets minder dan vijf procent van het kapitaal.Een onafhankelijke expert die de Nederlandse rechtbank had aangesteld, berekende een jaar geleden dat Xeikon op het moment van de overname (op 31 januari 2014), 9,73 euro per aandeel waard was. De rechter volgt nu dat oordeel.