De huidige algemene economische malaise begint door te dringen tot in de diepste vezels van de grafische industrie. Op vrijdag 27 oktober 2023 maakte Xeikon bekend dat het wil overgaan tot een reorganisatie. De nieuwe president Robert Welford komt met een stevig saneringsplan. Een op de vijf banen zou bedreigd zijn bij Xeikon, sinds 2015 een onderdeel van Flint Group.

Hoge lonen

"Een daling van de verkopen, een verandering in consumentengedrag, de stijgende energieprijzen en de hoge lonen hebben druk gelegd op het voortbestaan van de onderneming", zo luidt het in een persbericht. Een reorganisatie is volgens de directie nodig om de toekomst veilig te stellen. Het bedrijf zegt onder meer verschillende afdelingen te willen samenvoegen. Het is ook van plan om "niet rendabele projecten en activiteiten in de toekomst stop te zetten of af te bouwen".

Sociaal overleg

In België staan er 53 banen op de tocht. De wet-Renault wordt geactiveerd. Die start met een informatie- en consultatiefase, waarbij de vakbonden vragen kunnen stellen en alternatieven kunnen voorstellen voor de geplande reorganisatie en het aangekondigde jobverlies. Xeikon heeft in België vestigingen in Lier (211 werknemers), waar de digitale printsystemen geproduceerd worden en ook de hoofdzetel van het bedrijf gevestigd is, en Westerlo (37 werknemers), waar de tonerinkten geproduceerd worden. Internationaal heeft de groep vestigingen in de VS, Japan, Maleisië en China.

De christelijke vakbond ACV zegt aan Belga dat het personeel correct werd geïnformeerd door de directie en dat het sociaal overleg gestart is. "Het is onverwacht. We zagen dit niet aankomen", zegt Suzy Dumont van ACV Metea. "De sfeer is rustig en sereen. Het is nu wachten op concrete data voor de onderhandelingen."

De huidige algemene economische malaise begint door te dringen tot in de diepste vezels van de grafische industrie. Op vrijdag 27 oktober 2023 maakte Xeikon bekend dat het wil overgaan tot een reorganisatie. De nieuwe president Robert Welford komt met een stevig saneringsplan. Een op de vijf banen zou bedreigd zijn bij Xeikon, sinds 2015 een onderdeel van Flint Group."Een daling van de verkopen, een verandering in consumentengedrag, de stijgende energieprijzen en de hoge lonen hebben druk gelegd op het voortbestaan van de onderneming", zo luidt het in een persbericht. Een reorganisatie is volgens de directie nodig om de toekomst veilig te stellen. Het bedrijf zegt onder meer verschillende afdelingen te willen samenvoegen. Het is ook van plan om "niet rendabele projecten en activiteiten in de toekomst stop te zetten of af te bouwen".In België staan er 53 banen op de tocht. De wet-Renault wordt geactiveerd. Die start met een informatie- en consultatiefase, waarbij de vakbonden vragen kunnen stellen en alternatieven kunnen voorstellen voor de geplande reorganisatie en het aangekondigde jobverlies. Xeikon heeft in België vestigingen in Lier (211 werknemers), waar de digitale printsystemen geproduceerd worden en ook de hoofdzetel van het bedrijf gevestigd is, en Westerlo (37 werknemers), waar de tonerinkten geproduceerd worden. Internationaal heeft de groep vestigingen in de VS, Japan, Maleisië en China.De christelijke vakbond ACV zegt aan Belga dat het personeel correct werd geïnformeerd door de directie en dat het sociaal overleg gestart is. "Het is onverwacht. We zagen dit niet aankomen", zegt Suzy Dumont van ACV Metea. "De sfeer is rustig en sereen. Het is nu wachten op concrete data voor de onderhandelingen."