Xeikon viert 25 jaar digitaal drukken

19/11/18 om 08:59 - Bijgewerkt om 08:58

Xeikon vierde op 14 november een dubbele verjaardag: 25 jaar digitaal drukken en het 30-jarige bestaan van Xeikon als firma.

Xeikon viert 25 jaar digitaal drukken

Het evenement werd georganiseerd in het kloosterhotel Elzenveld in het centrum van Antwerpen. Op dezelfde locatie waar 25 jaar geleden Xeikon-oprichter Lucien De Schamphelaere tijdens een internationale persconferentie zijn eerste digitale kleurenmachine aan de wereld voorstelde: de DCP-1. Tijdens het officiële gedeelte van het verjaardagsevenement werden de opgenomen beelden van de historische speech van De Schamphelaere geprojecteerd in de zaal. Een paar maand na de aankondiging van de DCP-1, in september 1993, toonde Indigo zijn E-Print 1000 op de Ipex in Brmingham en had Agfa (als OEM) twee Chromapress-versies van de DCP-1 op zijn stand.

Xeikon vroeg journalisten Ed Boogaard en Laurel Brunner een boek te schrijven over de weg die het digitaal printen sindsdien heeft afgelegd. Het boek met de titel 'Past Print Future' werd op een beperkte eerste oplage van 500 exemplaren gedrukt en officieel voorgesteld tijdens het verjaardagsfeest. Het boek brengt een breed en eerlijk verhaal over de pioniersjaren van het digitaal printen en kijkt naar het heden en de toekomst van de digitale printtechnologie.