Volgens lokale kranten blijkt Xerox de sluiting al in juli, zonder enige ruchtbaarheid, aan de 141 medewerkers te hebben bekendgemaakt - precies vijf jaar na de feestelijke opening van het flink verbouwde en tot 'Xerox Inkjet Innovation Centre' omgedoopte Impika-hoofdkwartier. In 2014 kwam toenmalig CEO Ursula Burns (op de foto, midden, tijdens de opening) er nog speciaal voor overvliegen vanuit de VS om te benadrukken dat Xerox ook in inkjet naar de nummer 1-positie streeft. Met de inlijving van de technologie en de inkjetpersen van Impika, dat in 2003 werd opgericht en in 2008 op Drupa debuteerde, krijgt dat streven een stevige impuls. De persen van Impika maken gebruik van printkoppen van Panasonic en Kyocera, maar Burns is in 2014 al duidelijk over de ambitie: "Er komt absoluut een Xerox inkjet printkop."

Die Xerox inkjet printkop is er inmiddels: eind juni werd de nieuwe Baltoro inkjet vellenpers gepresenteerd, voorzien van de eigen 'W Serie' koppen. Bij de presentatie wordt benadrukt dat dit een volledig in eigen huis ontwikkelde machine is, die bovendien per direct de bestaande Brenva inkjet vellenpers vervangt. De Brenva werd door Xerox en Impika gezamenlijk ontwikkeld en op Drupa 2016 gelanceerd.

Het staken van de Impika-activiteiten in Frankrijk valt samen met andere strategische heroverwegingen bij Xerox. Begin november verkocht het bedrijf haar 25% aandeel in de Fuji-Xerox joint venture aan Fujifilm (nadat vorig jaar een voorgenomen overname van Xerox door Fujifilm mislukte). Vrijwel onmiddellijk daarna bracht Xerox een overnamebod uit op HP. Die gesprekken verlopen vooralsnog stroef.

Volgens Franse wetgeving heeft Xerox nog pogingen ondernomen om de Impika-faciliteiten in Aubagne voort te laten zetten door andere partijen. Volgens berichten in de krant La Provence zouden EFI (dat nu onder leiding staat van Jeff Jacobson (op de foto, links), die in 2013 bij Xerox de overname van Impika initieerde) en Kyocera (dat koppen leverde aan Impika) aanvankelijk interesse hebben getoond, maar is sluiting nu toch onvermijdelijk.

Volgens lokale kranten blijkt Xerox de sluiting al in juli, zonder enige ruchtbaarheid, aan de 141 medewerkers te hebben bekendgemaakt - precies vijf jaar na de feestelijke opening van het flink verbouwde en tot 'Xerox Inkjet Innovation Centre' omgedoopte Impika-hoofdkwartier. In 2014 kwam toenmalig CEO Ursula Burns (op de foto, midden, tijdens de opening) er nog speciaal voor overvliegen vanuit de VS om te benadrukken dat Xerox ook in inkjet naar de nummer 1-positie streeft. Met de inlijving van de technologie en de inkjetpersen van Impika, dat in 2003 werd opgericht en in 2008 op Drupa debuteerde, krijgt dat streven een stevige impuls. De persen van Impika maken gebruik van printkoppen van Panasonic en Kyocera, maar Burns is in 2014 al duidelijk over de ambitie: "Er komt absoluut een Xerox inkjet printkop."Die Xerox inkjet printkop is er inmiddels: eind juni werd de nieuwe Baltoro inkjet vellenpers gepresenteerd, voorzien van de eigen 'W Serie' koppen. Bij de presentatie wordt benadrukt dat dit een volledig in eigen huis ontwikkelde machine is, die bovendien per direct de bestaande Brenva inkjet vellenpers vervangt. De Brenva werd door Xerox en Impika gezamenlijk ontwikkeld en op Drupa 2016 gelanceerd.Het staken van de Impika-activiteiten in Frankrijk valt samen met andere strategische heroverwegingen bij Xerox. Begin november verkocht het bedrijf haar 25% aandeel in de Fuji-Xerox joint venture aan Fujifilm (nadat vorig jaar een voorgenomen overname van Xerox door Fujifilm mislukte). Vrijwel onmiddellijk daarna bracht Xerox een overnamebod uit op HP. Die gesprekken verlopen vooralsnog stroef.Volgens Franse wetgeving heeft Xerox nog pogingen ondernomen om de Impika-faciliteiten in Aubagne voort te laten zetten door andere partijen. Volgens berichten in de krant La Provence zouden EFI (dat nu onder leiding staat van Jeff Jacobson (op de foto, links), die in 2013 bij Xerox de overname van Impika initieerde) en Kyocera (dat koppen leverde aan Impika) aanvankelijk interesse hebben getoond, maar is sluiting nu toch onvermijdelijk.