Sinds januari weten we dat Benny Landa, een pionier van de digitale druk en oprichter van Indigo, zich klaarmaakt om een nieuwe druktechnologie op basis van nanodeeltjes op de markt te brengen. Zijn bedrijf, Landa Corporation, maakte onlangs bekend dat het op drupa een lijn van zes nanopersen zal voorstellen, zowel vellen- als rotatiepersen. Met de persen mikt het bedrijf op marktsegmenten zoals handelsdrukwerk, verpakkingen en publicaties.

Landa Corporation omschrijft de nanodruktechnologie zelf als een 'revolutie'. Het centrale element is de Landa NanoInk, een inkt die pigmentdeeltjes bevat van maar enkele tientallen nanometer (ter vergelijking: een mensenhaar is ongeveer 100.000 nanometer dik) en die een ongeëvenaarde beeldkwaliteit zou bieden. Volgens Landa Corporation is de inktlaag die de nieuwe technologie op de drager aanbrengt, 500 nanometer dik. Dat is de helft van de inktlaag bij offsetdruk.

Het nanodrukproces zou het mogelijk maken om gelijk welke drager te bedrukken, van gestreken en ongestreken papier over gerecycleerd karton en krantenpapier tot verpakkingsfilms in kunststof - en dat zonder dat de dragers vooraf behandeld en nadien gedroogd moeten worden.

Landa Corporation heeft het over een proces op basis van water dat zeer hoge snelheden haalt en dat van 'inktinjectoren' gebruik maakt. De aangekondigde productlijn omvat zowel vellenpersen (recto/verso) als rotatiepersen. De vellenpersen zijn beschikbaar in de formaten B3, B2 en B1, halen een snelheid van 11.000 vellen per uur en zijn voor de handels- en verpakkingsdruk bestemd. De rotatiepersen die een baanbreedte van 52 tot 104 cm hebben en snelheden tot 200 m/min halen, zijn bedoeld voor de productie van publicaties en soepele verpakkingen. De persen drukken tot acht kleuren met een resolutie van 600 of 1200 dpi.

Volgens onze collega Gareth Ward van het Britse tijdschrift 'Print Business' steunt de nanotechnologie van Benny Landa ongetwijfeld op de inkjettechniek: "De 'inktinjectoren' lijken op een piëzoprocedé. De snelheid is in lijn met hetgeen nu in inkjet mogelijk is

Nog altijd volgens Gareth Ward zit het geheim in de inkt en in de dikte van de inktlaag: "Drukkers vergeten nog al eens dat kleur ontstaat door licht dat door de inktlaag passeert en door het papier weerkaatst wordt. Zoals al met de JetPress van Fuji aangetoond werd, neemt de waargenomen kwaliteit toe naarmate de inktlaag dunner wordt."

Meer informatie op drupa waar Benny Landa zelf elk van de vijf dagelijkse presentaties zal animeren. De presentaties vinden plaats in een auditorium met 300 plaatsen op de stand van het bedrijf.

Sinds januari weten we dat Benny Landa, een pionier van de digitale druk en oprichter van Indigo, zich klaarmaakt om een nieuwe druktechnologie op basis van nanodeeltjes op de markt te brengen. Zijn bedrijf, Landa Corporation, maakte onlangs bekend dat het op drupa een lijn van zes nanopersen zal voorstellen, zowel vellen- als rotatiepersen. Met de persen mikt het bedrijf op marktsegmenten zoals handelsdrukwerk, verpakkingen en publicaties.Landa Corporation omschrijft de nanodruktechnologie zelf als een 'revolutie'. Het centrale element is de Landa NanoInk, een inkt die pigmentdeeltjes bevat van maar enkele tientallen nanometer (ter vergelijking: een mensenhaar is ongeveer 100.000 nanometer dik) en die een ongeëvenaarde beeldkwaliteit zou bieden. Volgens Landa Corporation is de inktlaag die de nieuwe technologie op de drager aanbrengt, 500 nanometer dik. Dat is de helft van de inktlaag bij offsetdruk. Het nanodrukproces zou het mogelijk maken om gelijk welke drager te bedrukken, van gestreken en ongestreken papier over gerecycleerd karton en krantenpapier tot verpakkingsfilms in kunststof - en dat zonder dat de dragers vooraf behandeld en nadien gedroogd moeten worden. Landa Corporation heeft het over een proces op basis van water dat zeer hoge snelheden haalt en dat van 'inktinjectoren' gebruik maakt. De aangekondigde productlijn omvat zowel vellenpersen (recto/verso) als rotatiepersen. De vellenpersen zijn beschikbaar in de formaten B3, B2 en B1, halen een snelheid van 11.000 vellen per uur en zijn voor de handels- en verpakkingsdruk bestemd. De rotatiepersen die een baanbreedte van 52 tot 104 cm hebben en snelheden tot 200 m/min halen, zijn bedoeld voor de productie van publicaties en soepele verpakkingen. De persen drukken tot acht kleuren met een resolutie van 600 of 1200 dpi.Volgens onze collega Gareth Ward van het Britse tijdschrift 'Print Business' steunt de nanotechnologie van Benny Landa ongetwijfeld op de inkjettechniek: "De 'inktinjectoren' lijken op een piëzoprocedé. De snelheid is in lijn met hetgeen nu in inkjet mogelijk isNog altijd volgens Gareth Ward zit het geheim in de inkt en in de dikte van de inktlaag: "Drukkers vergeten nog al eens dat kleur ontstaat door licht dat door de inktlaag passeert en door het papier weerkaatst wordt. Zoals al met de JetPress van Fuji aangetoond werd, neemt de waargenomen kwaliteit toe naarmate de inktlaag dunner wordt." Meer informatie op drupa waar Benny Landa zelf elk van de vijf dagelijkse presentaties zal animeren. De presentaties vinden plaats in een auditorium met 300 plaatsen op de stand van het bedrijf.