De Zwitserse fabrikant BOBST heeft een inventaris gemaakt van de stijgende kosten die maand na maand opduiken in de supply chain van de machinebouwer.

"De materiaalkost voor machineframes en componenten is tot ver buiten de projecties toegenomen. De prijs van warmgewalste staalplaat bereikte recordprijzen in juli 2021 en is sinds januari 2020 met 119 procent gestegen. Koudgewalste staalplaat is in prijs gestegen met 126 procent", rapporteert BOBST.

Grondstoffen, onderdelen en vrachtprijzen

De machinebouwer gaat verder: "De prijzen van constructieprofielen en balken zijn gestegen met 91 procent. Aluminium met 75 procent en koper met 65 procent. De prijzen voor grondstoffen voor mechanische componenten (LLDPE-harsen, nikkel, polyurethaan...) is sinds september 2020 met meer dan veertig procent gestegen en de prijzen voor materialen die worden gebruikt voor onderdelen (riem, kettingen, smeermiddelen, rollen...) zijn gemiddeld toegenomen met negen procent."

Ook de vrachtprijzen tenslotte zijn sinds augustus 2020 gestegen met 216 procent voor zeevracht, met 200 procent voor luchtvracht en met vijf procent voor wegtransport.

Vanaf 1 januari 2022 voert BOBST in alle landen een prijsverhoging door van maximaal vijf procent op machines en gemiddeld vijf procent op reserveonderdelen. "Volgens verschillende bronnen en analisten zal de aanzienlijke verstoring van de productie ook in 2022 de prijzen en logistiek beïnvloeden", reageert Jean-Pascal Bobst, de CEO van de familiale groep.

De Zwitserse fabrikant BOBST heeft een inventaris gemaakt van de stijgende kosten die maand na maand opduiken in de supply chain van de machinebouwer."De materiaalkost voor machineframes en componenten is tot ver buiten de projecties toegenomen. De prijs van warmgewalste staalplaat bereikte recordprijzen in juli 2021 en is sinds januari 2020 met 119 procent gestegen. Koudgewalste staalplaat is in prijs gestegen met 126 procent", rapporteert BOBST.De machinebouwer gaat verder: "De prijzen van constructieprofielen en balken zijn gestegen met 91 procent. Aluminium met 75 procent en koper met 65 procent. De prijzen voor grondstoffen voor mechanische componenten (LLDPE-harsen, nikkel, polyurethaan...) is sinds september 2020 met meer dan veertig procent gestegen en de prijzen voor materialen die worden gebruikt voor onderdelen (riem, kettingen, smeermiddelen, rollen...) zijn gemiddeld toegenomen met negen procent."Ook de vrachtprijzen tenslotte zijn sinds augustus 2020 gestegen met 216 procent voor zeevracht, met 200 procent voor luchtvracht en met vijf procent voor wegtransport.Vanaf 1 januari 2022 voert BOBST in alle landen een prijsverhoging door van maximaal vijf procent op machines en gemiddeld vijf procent op reserveonderdelen. "Volgens verschillende bronnen en analisten zal de aanzienlijke verstoring van de productie ook in 2022 de prijzen en logistiek beïnvloeden", reageert Jean-Pascal Bobst, de CEO van de familiale groep.