Een van die intelligente verpakkingsapparaten was de digitale sealoplossing van Watttron. Deze is ontworpen voor het afdichten van zuivel- en voedselverpakkingen van gerecycleerd plastic en won een van de Anuga FoodTec Awards. "De transformatie naar recycleerbaar materiaal in voedselverpakkingen voor massaproductie is een belangrijke stap in de richting van grotere duurzaamheid", aldus de jury over de winnende techniek van Watttron. "Enerzijds door de vermindering van het plasticafval en anderzijds door efficiënter gebruik van grondstoffen.
...

Een van die intelligente verpakkingsapparaten was de digitale sealoplossing van Watttron. Deze is ontworpen voor het afdichten van zuivel- en voedselverpakkingen van gerecycleerd plastic en won een van de Anuga FoodTec Awards. "De transformatie naar recycleerbaar materiaal in voedselverpakkingen voor massaproductie is een belangrijke stap in de richting van grotere duurzaamheid", aldus de jury over de winnende techniek van Watttron. "Enerzijds door de vermindering van het plasticafval en anderzijds door efficiënter gebruik van grondstoffen. Tot nu toe waren sealsystemen in vul-sealmachines niet in staat om recyclebare monomaterialen te verwerken zonder concessies te doen aan kwaliteit en productiviteit, constateert de jury verder. "Watttron lost dit probleem op met het digitale verhittingssysteem Cera2Seal. Marketing Manager Kathrin Eckhardt van Watttron over deze techniek: "Het bijzondere aan de technologie van cera2seal is dat de verwarmingselementen pixel voor pixel individueel worden aangestuurd en, in combinatie met een volledig geïntegreerd temperatuurregelsysteem, kunnen worden ingeschakeld. Daarmee kan een zeer grote precisie in temperatuurregeling tijdens het sealproces worden bereikt. In het cera2seal-systeem zijn de verwarmingscircuits met geïntegreerde temperatuursensoren dicht bij het verwarmingsoppervlak geplaatst. Bovendien hebben onze verwarmingspixels afmetingen van slechts enkele millimeters die zijn aangepast aan de sealopdracht." De gangbare systemen zijn meestal permanent verwarmde gereedschappen die de verpakkingsmaterialen onder druk aan elkaar verzegelen, legt Eckhardt verder uit. "Ze zijn uitgerust met één enkel verwarmingspatroon en één temperatuursensor. Daardoor kan alleen het hele oppervlak al dan niet worden verwarmd. Door hun grote thermische massa en traagheid zijn ze onderhevig aan sterke temperatuurschommelingen tot tien graden Celsius op het oppervlak van de afdichting. De systemen zijn daarom niet in staat om monomaterialen te verwerken, die een zeer nauwe bandbreedte als verwerkingsvenster hebben." Deze digitale Watttron-manier van verhitting van het oppervlak - pixel voor pixel - wordt bijvoorbeeld toegepast bij het sealen van zakjes van monomateriaal door middel van matrix-sealbalken in horizontale of verticale vorm-vul-sluitmachines. De meeste systemen van Watttron kunnen daarbij in bestaande machines worden gebruikt als retrofit-oplossingen. Dit verhittingsprincipe geldt ook voor de prijswinnende afdichtings-rondverwarmers (SRHH) voor bijvoorbeeld yoghurtpotten, koffiecapsules of andere zuivelproducten in bekers met dekseltjes van monomateriaal. De techniek is sinds jaar commercieel beschikbaar. Ook niet-ronde formaten kunnen volgens dit principe worden verzegeld. Hiermee wordt bij het dicht sealen niet de volledige deksel verwarmd maar slechts de rand. Dat is ook het enige deel dat verwarmd hoeft te worden om de deksel op het potje te sealen. Als de hele deksel wordt verwarmd, kan het thermisch gevoelige PP-materiaal vervormd en daarmee visueel aangetast worden. Verliezen worden geleden als gevolg van een slechte sealkwaliteit of productie-output, omdat de snelheid van de machine aanzienlijk moet worden verlaagd. De cera2seal SRHH afdichtingskoppen zijn uitgerust met acht of zestien individueel regelbare verwarmingselementen. De geïntegreerde temperatuursensoren, die direct reageren op thermische belastingen, houden de doelwaarde via de besturingselektronica constant voor een perfecte afdichting. Bovendien kan het gebruik van onze technologie het energieverbruik van de sealkoppen met 30 tot 50 procent verminderen in vergelijking met conventionele systemen. De hoeveelheid warmte of energie die tijdens het afdichten wordt toegepast, kan voor elk van de verwarmingscircuits worden gemeten. "Als er een fout optreedt, bijvoorbeeld een verschoven bekerdeksel of productresten op het afdichtingsoppervlak, meldt de sensor een afwijking van de streefwaarde als gevolg van een verminderd of verhoogd energieverbruik", aldus een toelichting van Watttron. "Met de juiste evaluatiealgoritmen kunnen deze afwijkingen automatisch worden gedetecteerd en met behulp van classificatieprocedures aan een foutoorzaak worden toegewezen. Met behulp van deze melding aan de machinebesturing kunnen verkeerd verzegelde producten gericht worden uitgeworpen."