Ruim 130 exposanten maken in Mechelen hun opwachting tijdens deze jubileumeditie van Empack. Naast hun aanbod is er een uitbreid kennisaanbod in het Empack Theater met diverse seminaries en presentaties. Verder is er een zogeheten Sustainability Track waar duurzame innovaties in de kijker worden gezet. Het gaat om een begeleide route die bezoekers de gelegenheid biedt kennis te maken met een scala aan milieuvriendelijke producten en diensten die worden tentoongesteld door exposanten die zich inzetten voor duurzaamheid. Of het nu gaat om biologisch afbreekbare verpakkingen of innovatieve recyclingoplossingen, de Sustainability Track belicht de nieuwste trends in duurzame verpakkingen en afvalvermindering. Dat biedt verpakkers de kans duurzame opties voor hun bedrijf te verkennen. Naast de bijdrage een milieu kunnen verpakkers daarmee ook scoren richting hun klanten.
...

Ruim 130 exposanten maken in Mechelen hun opwachting tijdens deze jubileumeditie van Empack. Naast hun aanbod is er een uitbreid kennisaanbod in het Empack Theater met diverse seminaries en presentaties. Verder is er een zogeheten Sustainability Track waar duurzame innovaties in de kijker worden gezet. Het gaat om een begeleide route die bezoekers de gelegenheid biedt kennis te maken met een scala aan milieuvriendelijke producten en diensten die worden tentoongesteld door exposanten die zich inzetten voor duurzaamheid. Of het nu gaat om biologisch afbreekbare verpakkingen of innovatieve recyclingoplossingen, de Sustainability Track belicht de nieuwste trends in duurzame verpakkingen en afvalvermindering. Dat biedt verpakkers de kans duurzame opties voor hun bedrijf te verkennen. Naast de bijdrage een milieu kunnen verpakkers daarmee ook scoren richting hun klanten. Om doelgericht kennis te vergaren en netwerken uit te brengen, heeft Empack verschillende zones onder een dak ingericht. Hier kunnen bezoekers in contact komen met toonaangevende experts die bijdragen aan de toekomst van de verpakkingsindustrie. Zo staan experts, sectorfederaties en onderzoekscentra in de partnervillage klaar met gericht advies. Ze luisteren graag naar de uitdagingen en noden van verpakkende bedrijven en vertalen deze naar oplossingen. Het Knowledge Corner is een bruisende zone op de beursvloer waar scholen hun opleidingen, onderzoeken en dienstverlening in packaging (design) presenteren. In de Service Pack Pavilion kunnen verpakkende bedrijven op zoek naar outsourcing partners. Of het nu gaat om het uitbesteden van verpakkingsactiviteiten of op maat gemaakte verpakkingsoplossingen. Het Vouwkarton Platform verzorgt workshops om packaging designers, marketeers en vouwkartonnagebedrijven mee te helpen in hun zoektocht naar verpakkingsoplossingen uit duurzame, hernieuwbare grondstoffen. Het Vouwkarton Platform verzorgt de workshops in samenwerking met enkele leden en relaties zoals Pro Carton, Folding Boxboard Eerbeek en Grafische Groep Matthys. Ook heel bijzonder om te zien tijdens de gecombineerde vakbeurs zijn de vijftien inzendingen die dit jaar kans maken om een mondiale Pentaward. Zij vormen daarmee de absolute wereldtop in verpakkingsdesign. De Speakers' Corner is een platform waar exposanten de kans krijgen om tijdens korte pitches hun expertise en inzichten te delen. Op het programma staat onder meer een presentatie van Eric Dumortier van designbureau Blackbirds met als titel: 'Het verleiden van merken en consumenten om circulair te gaan verpakken op de missie naar zero-uitstoot'. Wim Hamaekers van One Inch Whale vertelt hoe Alpro haar verpakkingsdesign vernieuwde met kleurwetenschapen en AI. Julie Dumoulin van Visual houdt een lezing met als thema: 'De toekomst van AI in verpakken, end-to-end, van service tot software'. Het programma in het Empack Theater ziet er als volgt uit: Woensdag 25 oktober, 10.30 - 11.00 uur: Tools om de duurzaamheid van voedselverpakkingen te bepalen en hierover te communiceren (Pack4Food, Flanders Food). 11.00 - 11.30 uur: Opportuniteiten om éénmalige verpakkingen voor voedselproducten te verminderen met focus op verse groenten & fruit en brood (Pack4Food, Ovam). 14.00 - 16.00 uur: Functionaliteit en duurzaamheid van gecoate, papier-gebaseerde voedselverpakkingen met diverse sprekers: Seal, barrière en mechanische eigenschappen van gecoat verpakkingspapier (Bram Bamps (UHasselt - imo-imomec - MPR&S); Evaluatie van testprotocol en mogelijke strategieën voor verbeterde recycleerbaarheid van gecoat verpakkingspapier (Pieter Samyn, Sirris - Department innovations in circular economy); De recyclage van huishoudelijk oud papier karton in België (Maarten Delanghe, Fost Plus); Wat is de impact van een duurzame papierverpakking op de smaak van een verpakt voedingsproduct? (Inge Dirinck, Senstech). Donderdag 26 oktober 10.30 - 11.00 uur: Analysetechniek migratiepotentieel inkten en lijmen (Pack4Food, Ciboris). 11.00 - 11.30: Europees samenwerkingsplatform rond voedselverpakkingen (Pack4Food). 11.30 - 12.00 uur: Transitie naar herbruikbare verpakkingen in e-commerce (Raja). 14.00 - 14.30 uur: De weg naar duurzame verpakkingen: Ontdek de kracht van recyclaat in bedrijfsmatige plastic verpakkingen (Filip Vangeel, Manager Sustainability) Woensdag 25 oktober 10.30 - 11.00 uur: Redesign naar herbruikbare verpakking, hoe begin ik eraan? - Bart Calis, docent & onderzoeker Artevelde hogeschool). Aan de hand van enkele cases worden de vier modellen Refill at home, Refill on the go, Return at home en Return on the go doorlopen. 11.00 - 13.00 uur: Packaging Intelligence Conference APBC in samenwerking met Visual, Blackbirds & One Inch Whale Donderdag 26 oktober: 10.30 - 11.00 uur: Design thinking'-ontwerpstrategie voor duurzame verpakkingen (Bart Calis, docent & onderzoeker Artevelde hogeschool). 11.00 - 11.30 uur: Luca, school of Arts.