Web weergave

Voor de grafische branche was 2023 een vrij lastig jaar. De eerste jaarhelft kwam traag op gang, productiebedrijven en opdrachtgevers worstelden met de loonkosteninflatie en dat woog op de vraag. Ook de tweede jaarhelft bleek voor de print industrie niet evident. In een wankel economisch klimaat blikken we terug op 2023 in vijf thema's in woord en beeld.

PRINTMEDIA

Tijdens een gala-avond op 9 november 2023 in het Hilton-hotel in hartje Antwerpen werden voor de vijfde keer de EFTA Benelux Flexo Awards uitgereikt. Daarbij was 'the best in show' inzending van de Nederlandse flexodrukker Felco. Het productiebedrijf drukte de testliner voor de omdozen van Leffe die twintig stuks bevat van 33 cl. Het was tevens de winnaar in de categorie super breed in print op papier.

FLEXO

De markt voor het drukken op aanvraag (print on demand of POD) en personalisatie zitten in de lift en dat biedt groeipotentieel. Zelfs de investeerders hebben er belangstelling voor - getuige de Belgische start-ups die op een financiering konden rekenen om hun POD-activiteiten op te starten. We lichten hier de markttrends toe, alsook de best verkochte 'print on demand' producten.

POD

Het is pijnlijk vroeg verzamelen die ochtend op de luchthaven in Zaventem. Maar het onchristelijk vroege uur kan het opborrelende enthousiasme geenszins tomen. Dit jaar trekt VIGC met een groep van 23 deelnemers naar het Zwitserse Alpenland. Aan het andere eind van de vlucht wacht ons een rijk gevuld programma aan bedrijfsbezoeken, demo's en rondleidingen aangelengd met een royale portie collegiale gezelligheid. Een verslag van onze man ter plaatse.

INSPIRATIE

In Düsseldorf vond dit voorjaar voor het eerst sinds vier jaar opnieuw de GlassPrint-conferentie plaats, die voorheen om de twee jaar door ESMA samen met Glass Worldwide werd georganiseerd. GlassPrint 2023 bracht de belangrijkste leveranciers van systemen en chemie voor het analoog en digitaal bedrukken van glas (vlakglas en glazen containers of 'glassware') en de diverse sectorfederaties in de glasindustrie samen. Onze technologiewatcher was present en brengt verslag uit over de technologische ontwikkelingen op het vlak van de directe digitale decoratie van glazen containers (glazen, flessen...).

TECHNOLOGIE