Alles wijst erop dat er binnenkort iets groots in verpakkingsland staat te gebeuren: Interpack komt er weer aan. En zij werpt als grootste verpakkingsbeurs ter wereld haar schaduw al langere tijd vooruit. Dat vertaalt zich in een grotere stroom van persberichten, uitingen op LinkedIn, Facebook en geluiden uit de wandelgangen die wij opvangen.
...

Alles wijst erop dat er binnenkort iets groots in verpakkingsland staat te gebeuren: Interpack komt er weer aan. En zij werpt als grootste verpakkingsbeurs ter wereld haar schaduw al langere tijd vooruit. Dat vertaalt zich in een grotere stroom van persberichten, uitingen op LinkedIn, Facebook en geluiden uit de wandelgangen die wij opvangen. En de verwachtingen lijken dit jaar extra hoog gespannen, want het is de eerste Interpack in ... zes jaar. Ja, u leest het goed; je zou inmiddels - gelukkig - bijna vergeten dat onze wereld een aantal jaren in de ban is geweest van Covid-19. Met als gevolg een totaal aan lamgelegde sociale en zakelijke activiteiten, waaronder tal van vakbeurzen. Maar binnenkort gaat het dan weer 'los' van 4 tot en met 10 mei in Düsseldorf. In het komende nummer zal het beursnieuws dan ook niet te missen zijn. Dat wil niet zeggen dat er in de aanloop daarnaar toe helemaal niets gebeurt, in tegendeel. In deze editie waarin 'verpakking en ecologie' centraal staat, kunnen we weer prachtige voorbeelden brengen van bedrijven die hun operatie steeds verder vergroenen. Zo kregen we een bijzonder kijkje in de keuken van Reynders Etiketten in Boechout. Het bedrijf staat er zich in de marketing niet op voor, maar ecologie zit diep in haar DNA. Daarbij maakt een zo groen mogelijke etikettenproductie onderdeel uit van een veel grotere visie waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen een bewuste keuze is van het familiebedrijf. Met zorg voor haar omgeving en medewerkers. In de trend naar minder plastic heeft tapenade- en delicatessenspecialist Deldiche in Temse haar verpakkingsproces zo heringericht dat het de afgevulde potjes inmiddels zoveel mogelijk in karton verpakt. Daarvoor schafte het een kartonneermachine aan waarmee verschillende formaten dozen voor verschillende formaten en hoeveelheden potjes kunnen worden geproduceerd. Die verduurzaming komt ook heel sterk naar voren in het aanbod van de verschillende recente vakbeurzen, met in deze uitgave speciale aandacht voor met name Belgische en Franse innovaties die er op de jonge All4Pack Emballage in Parijs te zien waren. En over beurzen gesproken, 'groen' zal ook de dominante kleur zijn tijdens de eerste verpakkingsbeurs van dit jaar in 's-Hertogenbosch waar Empack en Packging Innovations op 5 en 6 april worden gecombineerd. Wat ook mooi is om te zien, is dat België een gidsland blijft als het gaat om onderzoek en opleiding. Bijvoorbeeld in de voor Europa unieke master na master-opleiding Sustainable Food Packaging van de UGent die afgelopen september op de campus van Kortrijk is gestart. Hierin worden de drie domeinen voeding, verpakking en duurzaamheid samengebracht. We maakten nader kennis met de opleiding waarbij naast de coördinator en een professor ook twee studenten aan het woord komen. Kortom: stilte voor de storm, maar beweging genoeg!