De fles, een zogenaamde 'Frugal bottle', is een product van het Britse verpakkingsbedrijf Frugalpac. De wijnfles bestaat volgens de producent voor 94 procent uit gerecycleerd papier en heeft een binnencoating om de wijn in te bewaren. "De introductie van deze innovatie past binnen de ambitie van Delhaize om de beste keuzes te maken op het vlak van duurzaamheid", stelt de retailer in een persbericht.

Gerecycleerd karton

De fles van Frugalpac weegt 83 gram, dat is tot vijf keer lichter dan een gewone glazen fles, waardoor hij dus ook gemakkelijker te vervoeren is. De fles scoort goede punten voor duurzaamheid. Uit een onafhankelijke levenscyclusanalyse van inspectiebedrijf Intertek blijkt dat de Frugal bottle, die gemaakt is van gerecycleerd karton, een koolstofvoetafdruk heeft die tot zes keer (84%) kleiner is dan een glazen fles. Voor de Frugal-fles wordt ook minstens vier keer minder water gebruikt dan voor een glazen fles.

Volgens Delhaize is de fles gemakkelijk te recycleren: je kunt de plastic binnencoating gewoon losmaken van de papieren verpakking en alles vervolgens in de daarvoor bestemde recyclagebakken gooien. Bovendien is de fles esthetisch aantrekkelijk omdat je geen etiket nodig hebt. De volledige fles kan immers bedrukt worden.

Plasticneutraliteit

Deze innovatie is volgens Delhaize geen 'one-shot'. De papieren wijnfles maakt deel uit van een bredere bedrijfsstrategie. In 2019 lanceerde Delhaize 'The Lion's Footprint', een duurzaamheidsplan waarmee de onderneming haar ecologische voetafdruk wil verkleinen. Het plan heeft drie luiken: plasticneutraliteit bereiken, (voedsel)afval verminderen en streven naar koolstofneutraliteit tegen eind 2021.

De fles, een zogenaamde 'Frugal bottle', is een product van het Britse verpakkingsbedrijf Frugalpac. De wijnfles bestaat volgens de producent voor 94 procent uit gerecycleerd papier en heeft een binnencoating om de wijn in te bewaren. "De introductie van deze innovatie past binnen de ambitie van Delhaize om de beste keuzes te maken op het vlak van duurzaamheid", stelt de retailer in een persbericht.De fles van Frugalpac weegt 83 gram, dat is tot vijf keer lichter dan een gewone glazen fles, waardoor hij dus ook gemakkelijker te vervoeren is. De fles scoort goede punten voor duurzaamheid. Uit een onafhankelijke levenscyclusanalyse van inspectiebedrijf Intertek blijkt dat de Frugal bottle, die gemaakt is van gerecycleerd karton, een koolstofvoetafdruk heeft die tot zes keer (84%) kleiner is dan een glazen fles. Voor de Frugal-fles wordt ook minstens vier keer minder water gebruikt dan voor een glazen fles.Volgens Delhaize is de fles gemakkelijk te recycleren: je kunt de plastic binnencoating gewoon losmaken van de papieren verpakking en alles vervolgens in de daarvoor bestemde recyclagebakken gooien. Bovendien is de fles esthetisch aantrekkelijk omdat je geen etiket nodig hebt. De volledige fles kan immers bedrukt worden.Deze innovatie is volgens Delhaize geen 'one-shot'. De papieren wijnfles maakt deel uit van een bredere bedrijfsstrategie. In 2019 lanceerde Delhaize 'The Lion's Footprint', een duurzaamheidsplan waarmee de onderneming haar ecologische voetafdruk wil verkleinen. Het plan heeft drie luiken: plasticneutraliteit bereiken, (voedsel)afval verminderen en streven naar koolstofneutraliteit tegen eind 2021.