Het kan verkeren. In 2006 liet Grafisch Nieuws zich rondleiden in het gloednieuwe Eco Print Center in Lokeren. "De nieuw gebouwde bakermat van innovatieve Belgische krantendruktechniek", schreef onze medewerker destijds in zijn verslag. De Persgroep investeerde toen honderd miljoen euro in de nieuwe drukkerij. De KBA Cortina die vanaf Toray-drukplaten waterloos drukt, draaide op volle toeren. Rudy Bertels, directeur-generaal en Wim Maes, technisch directeur voerden het woord.

Vandaag, vijftien jaar later, onderhandelt de directie van DPG Media België met de vakbonden over de sluiting van het EPC in de loop van 2022. De drukkerij in Lokeren, gelegen langs de E17, stelt 78 mensen tewerk. "Zowel intern als extern zoeken we voor hen alternatieve tewerkstellingsmogelijkheden", zegt Kris Vervaet, de CEO van DPG Media België. Een maand geleden verkocht DPG de drukkerijsite langs de E17 in Lokeren aan vastgoedontwikkelaar WDP.

Dalende oplages

DPG Media verwijst in een persbericht naar de wereldwijde digitalisering die de papieren oplages van kranten, magazines en reclamedrukwerk doet krimpen. "Sinds 2015 dalen de oplages van papieren kranten in Europa met gemiddeld vier procent", stelt DPG. "Ook in België zet deze trend zich door, wat zich laat voelen in de oplages die het EPC te verwerken krijgt." De dalende trend is bekend. Het is zaak om de persen te doen draaien met andere opdrachten. Uit cijfers van Febelgra blijkt dat de veertien krantendrukkerijen in ons land in 2020 een omzet draaiden van 31,6 miljoen euro, een daling van twintig procent in vergelijking met 2019.

Competitief nadeel

Het feit dat het EPC in 2006 als eerste drukkerij in België voor de waterloze druktechnologie koos, wordt door DPG ook geduid als een foute keuze want de technologie brak internationaal niet door en "daarom kampen de drukkerijen die deze techniek gebruiken met een competitief nadeel." DPG gaat verder: "Noodzakelijke technische optimalisaties in de industrie blijven achterwege omdat zowel het aantal drukmachines, als het aantal leveranciers van onderdelen terugloopt."

Onhandig formaat

Als derde reden voor de nakende sluiting van het EPC schuift DPG het krantenformaat naar voor. Vanaf het voorjaar van 2022 zullen de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen evolueren naar het handiger tabloidformaat van de Nederlandse DPG Media-kranten zoals De Volkskrant en Algemeen Dagblad. "Het EPC kan die evolutie technisch niet ondersteunen", stelt DPG Media België. Waar de kranten voortaan gedrukt zullen worden, is nog niet duidelijk. Waarnemers wijzen naar Nederland, meer bepaald Eindhoven. DPG heeft verschillende drukkerijen in Nederland. De capaciteit zal er ongetwijfeld te vinden zijn, maar de operatie moet ook logistiek haalbaar zijn om de papieren kranten op tijd bij de Vlaamse lezer te krijgen.

Het kan verkeren. In 2006 liet Grafisch Nieuws zich rondleiden in het gloednieuwe Eco Print Center in Lokeren. "De nieuw gebouwde bakermat van innovatieve Belgische krantendruktechniek", schreef onze medewerker destijds in zijn verslag. De Persgroep investeerde toen honderd miljoen euro in de nieuwe drukkerij. De KBA Cortina die vanaf Toray-drukplaten waterloos drukt, draaide op volle toeren. Rudy Bertels, directeur-generaal en Wim Maes, technisch directeur voerden het woord.Vandaag, vijftien jaar later, onderhandelt de directie van DPG Media België met de vakbonden over de sluiting van het EPC in de loop van 2022. De drukkerij in Lokeren, gelegen langs de E17, stelt 78 mensen tewerk. "Zowel intern als extern zoeken we voor hen alternatieve tewerkstellingsmogelijkheden", zegt Kris Vervaet, de CEO van DPG Media België. Een maand geleden verkocht DPG de drukkerijsite langs de E17 in Lokeren aan vastgoedontwikkelaar WDP.DPG Media verwijst in een persbericht naar de wereldwijde digitalisering die de papieren oplages van kranten, magazines en reclamedrukwerk doet krimpen. "Sinds 2015 dalen de oplages van papieren kranten in Europa met gemiddeld vier procent", stelt DPG. "Ook in België zet deze trend zich door, wat zich laat voelen in de oplages die het EPC te verwerken krijgt." De dalende trend is bekend. Het is zaak om de persen te doen draaien met andere opdrachten. Uit cijfers van Febelgra blijkt dat de veertien krantendrukkerijen in ons land in 2020 een omzet draaiden van 31,6 miljoen euro, een daling van twintig procent in vergelijking met 2019.Het feit dat het EPC in 2006 als eerste drukkerij in België voor de waterloze druktechnologie koos, wordt door DPG ook geduid als een foute keuze want de technologie brak internationaal niet door en "daarom kampen de drukkerijen die deze techniek gebruiken met een competitief nadeel." DPG gaat verder: "Noodzakelijke technische optimalisaties in de industrie blijven achterwege omdat zowel het aantal drukmachines, als het aantal leveranciers van onderdelen terugloopt."Als derde reden voor de nakende sluiting van het EPC schuift DPG het krantenformaat naar voor. Vanaf het voorjaar van 2022 zullen de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen evolueren naar het handiger tabloidformaat van de Nederlandse DPG Media-kranten zoals De Volkskrant en Algemeen Dagblad. "Het EPC kan die evolutie technisch niet ondersteunen", stelt DPG Media België. Waar de kranten voortaan gedrukt zullen worden, is nog niet duidelijk. Waarnemers wijzen naar Nederland, meer bepaald Eindhoven. DPG heeft verschillende drukkerijen in Nederland. De capaciteit zal er ongetwijfeld te vinden zijn, maar de operatie moet ook logistiek haalbaar zijn om de papieren kranten op tijd bij de Vlaamse lezer te krijgen.