De explosie kostte op 21 maart aan 80 mensen het leven en veroorzaakte honderden gewonden. De Chinese overheid heeft het bedrijvencomplex gesloten om nader onderzoek te doen. Ze voert bovendien de veiligheidsinspecties in de gehele chemische industrie verder op. Volgens inktfabrikant Flint, die in een persmededeling medeleven betoonde aan nabestaanden en getroffenen, zijn inmiddels al duizenden fabrieken gesloten. Als gevolg daarvan wordt ook de aanvoer geraakt van grondstoffen voor foto-initiators (nodig voor de uitharding van UV-inkten) en voor rode en gele pigmenten.

Volgens Michael Podd (Flint Group) hoeven drukkerijen niet te vrezen voor een tekort aan inkt: "Maar de kosten voor deze grondstoffen zullen stijgen nu de balans tussen vraag en aanbod verstoord is geraakt." Een jaar geleden waarschuwde de Europese branchevereniging EUpia al voor een dreigende schaarste aan foto-initiators - mede als gevolg van de op milieugebied streng optredende Chinese overheid.

De grafische koepelorganisatie Intergraf wees er begin februari op dat inktfabrikanten, na prijsverhogingen van 2017 en 2018, voor dit jaar opnieuw hogere prijzen aankondigden als gevolg van het duurder worden van de voornaamste grondstoffen.

De explosie kostte op 21 maart aan 80 mensen het leven en veroorzaakte honderden gewonden. De Chinese overheid heeft het bedrijvencomplex gesloten om nader onderzoek te doen. Ze voert bovendien de veiligheidsinspecties in de gehele chemische industrie verder op. Volgens inktfabrikant Flint, die in een persmededeling medeleven betoonde aan nabestaanden en getroffenen, zijn inmiddels al duizenden fabrieken gesloten. Als gevolg daarvan wordt ook de aanvoer geraakt van grondstoffen voor foto-initiators (nodig voor de uitharding van UV-inkten) en voor rode en gele pigmenten.Volgens Michael Podd (Flint Group) hoeven drukkerijen niet te vrezen voor een tekort aan inkt: "Maar de kosten voor deze grondstoffen zullen stijgen nu de balans tussen vraag en aanbod verstoord is geraakt." Een jaar geleden waarschuwde de Europese branchevereniging EUpia al voor een dreigende schaarste aan foto-initiators - mede als gevolg van de op milieugebied streng optredende Chinese overheid.De grafische koepelorganisatie Intergraf wees er begin februari op dat inktfabrikanten, na prijsverhogingen van 2017 en 2018, voor dit jaar opnieuw hogere prijzen aankondigden als gevolg van het duurder worden van de voornaamste grondstoffen.