Lactips is een Frans bedrijf dat zich in de productie van kunststof op basis van 100 procent natuurlijke caseïne gespecialiseerd heeft. Het product is biologisch afbreekbaar in water en kan thuis op de composthoop gegooid worden. Met de steun van Citeo heeft het bedrijf een coating zonder schadelijke bestanddelen ontworpen die op papier aangebracht kan worden zodat een barrière voor zuurstof, vetten en minerale olies gevormd wordt. Een nadeel van het product is dat het niet tegen een hoge vochtigheidsgraad bestand is. Met deze oplossing voor papieren verpakkingen zonder kunststof kunnen voedings- of andere producten op industriële schaal verpakt worden. Volgens Lactips kan het materiaal gerecycleerd en gecomposteerd worden.

PFAS verboden

Papier heeft in Europa een recyclagepercentage van 74 procent zodat het een plaats heeft in een kringloopeconomie. "Om voedingsverpakkingen te vervaardigen, is papier echter niet altijd geschikt omdat het vaak zuurstof, water en zelfs vetten doorlaat. Als gevolg daarvan wordt papier vaak gecombineerd met plastics die soms gemetalliseerd zijn om producten te kunnen bewaren", legt Lactips uit in een persbericht. "Die kunststof bekledingen maken het moeilijker om papier te recycleren en zorgen voor afval dat zo goed als niet te sorteren is en dat uiteindelijk verbrand of gestort wordt." De PFAS, per- of polyfluoriden uit de alkylgroep, bijvoorbeeld behoren tot de chemische stoffen waar veel vragen bij gesteld worden. Omdat die samenstellingen in voedingsproducten terecht kunnen komen, had de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) al in 2020 de alarmbel geluid. Sinds 2020 zijn PFAS overigens verboden in Denemarken, terwijl andere landen op hun beurt een verbod overwegen.

Afbreekbaar en recycleerbaar

Met zijn natuurlijk polymeer biedt Lactips dus een alternatief voor bedrijven die de hoeveelheid plastic voor eenmalig gebruik willen beperken. De oplossing is in Frankrijk getest door het 'Centre technique du papier' (CTP) en in Duitsland door de 'Papiertechnische Stiftung'. De twee instellingen hebben vastgesteld dat de bekleding geen impact op de recycleerbaarheid van papier en karton heeft. "De resultaten tonen aan dat die nieuwe producten compatibel zijn met de industriële procedés voor de standaardrecyclage zodat ze gerecycleerd kunnen worden. En het nieuwe papier dat met het gerecycleerde materiaal vervaardigd wordt, oogt gelijkmatig mooi. De bekleding van Lactips is geen hinderpaal voor de recyclage van de papieren en kartonnen verpakkingen zoals bepaald door de Europese richtlijn 2018/852/UE betreffende de verpakkingen en het verpakkingsafval", legt Laurent Lyannaz uit, projectleider 'Produits et Services Fonctionnels' in het CTP.

Lactips werd in 2014 opgericht door Marie-Hélène Gramatikoff, een in kunststoffen en bedrijfsstrategieën gespecialiseerde ingenieur, en Frédéric Prochazka, PhD en onderzoeker-docent aan de 'Université de Saint-Etienne' in Frankrijk. Lactips telt 60 medewerkers en bouwt een nieuwe productiesite van 2500 m² om zijn jaarcapaciteit tot meer dan 3.000 ton te verhogen.

Lactips is een Frans bedrijf dat zich in de productie van kunststof op basis van 100 procent natuurlijke caseïne gespecialiseerd heeft. Het product is biologisch afbreekbaar in water en kan thuis op de composthoop gegooid worden. Met de steun van Citeo heeft het bedrijf een coating zonder schadelijke bestanddelen ontworpen die op papier aangebracht kan worden zodat een barrière voor zuurstof, vetten en minerale olies gevormd wordt. Een nadeel van het product is dat het niet tegen een hoge vochtigheidsgraad bestand is. Met deze oplossing voor papieren verpakkingen zonder kunststof kunnen voedings- of andere producten op industriële schaal verpakt worden. Volgens Lactips kan het materiaal gerecycleerd en gecomposteerd worden.Papier heeft in Europa een recyclagepercentage van 74 procent zodat het een plaats heeft in een kringloopeconomie. "Om voedingsverpakkingen te vervaardigen, is papier echter niet altijd geschikt omdat het vaak zuurstof, water en zelfs vetten doorlaat. Als gevolg daarvan wordt papier vaak gecombineerd met plastics die soms gemetalliseerd zijn om producten te kunnen bewaren", legt Lactips uit in een persbericht. "Die kunststof bekledingen maken het moeilijker om papier te recycleren en zorgen voor afval dat zo goed als niet te sorteren is en dat uiteindelijk verbrand of gestort wordt." De PFAS, per- of polyfluoriden uit de alkylgroep, bijvoorbeeld behoren tot de chemische stoffen waar veel vragen bij gesteld worden. Omdat die samenstellingen in voedingsproducten terecht kunnen komen, had de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) al in 2020 de alarmbel geluid. Sinds 2020 zijn PFAS overigens verboden in Denemarken, terwijl andere landen op hun beurt een verbod overwegen.Met zijn natuurlijk polymeer biedt Lactips dus een alternatief voor bedrijven die de hoeveelheid plastic voor eenmalig gebruik willen beperken. De oplossing is in Frankrijk getest door het 'Centre technique du papier' (CTP) en in Duitsland door de 'Papiertechnische Stiftung'. De twee instellingen hebben vastgesteld dat de bekleding geen impact op de recycleerbaarheid van papier en karton heeft. "De resultaten tonen aan dat die nieuwe producten compatibel zijn met de industriële procedés voor de standaardrecyclage zodat ze gerecycleerd kunnen worden. En het nieuwe papier dat met het gerecycleerde materiaal vervaardigd wordt, oogt gelijkmatig mooi. De bekleding van Lactips is geen hinderpaal voor de recyclage van de papieren en kartonnen verpakkingen zoals bepaald door de Europese richtlijn 2018/852/UE betreffende de verpakkingen en het verpakkingsafval", legt Laurent Lyannaz uit, projectleider 'Produits et Services Fonctionnels' in het CTP.