Terwijl de papiervoorraden bij de groothandels op orde lijken te zijn, ervaart de papierindustrie de eerste impact van het coronavirus en de daarmee samenhangende maatregelen. CEPI, de Europese brancheorganisatie van papierfabrikanten, meldt er alles aan te doen om de noodzakelijke productie van papier, met name voor hygiënedoeleinden en verpakkingen, te verzekeren. De golfkartonindustrie liet al weten dat er genoeg golfkarton beschikbaar is voor de transportverpakkingen in essentiële sectoren, zoals medicijnen, voedsel, dranken en medische apparatuur. Toch liet de European Paper Recycling Council (EPRC) eind vorige week een dringende oproep aan overheden uitgaan om het ophalen en transport van oud papier vooral niet te staken, omdat de aanvoer en recyclage ervan een onmisbaar onderdeel is van de productie van papier en karton. Cepi waarschuwt: "Anders kan er binnen enkele weken een tekort aan grondstoffen ontstaan, waardoor onze productie tot stilstand komt."

Inmiddels blijkt volgens vakblad Euwid dat met name in Frankrijk de papierproductie begint te haperen. De Franse industrievertegenwoordiging Copabel stelt dat halverwege maart al vier fabrieken hun productie staakten. Onduidelijkheid over de lockdown-maatregelen en angst voor corona-besmetting zorgden voor onverantwoorde onderbezetting in de fabrieken. Papierproducent Norske Skog heeft in haar fabriek voor krantenpapier in het Franse Golbey op 16 maart de productie op de PM2 tijdelijk stopgezet (de PM1 produceert nog) omdat medewerkers vanwege de corona-crisis thuisblijven. Ook bij de Burgo Ardennes-fabriek in het Belgische Virton, tegen de Franse grens, is de productie van houtvrij gestreken papier 'voor enkele weken' stilgezet, vanwege gebrek aan voldoende mankracht.

In de papiergroothandel nam bijvoorbeeld Papyrus continuïteitsmaatregelen door onder andere de twee magazijnen in de Benelux - in Lembeek en in het Nederlandse Wijchen - momenteel strikt los van elkaar te laten opereren: "Dit biedt ons de mogelijkheid om in geval van nood onze klanten te blijven bedienen vanuit één van de Benelux locaties." Distributeur Igepa meldt dat haar vestigingen in België, Nederland en Duitsland 'goed functioneren': "Alle lopende bestellingen zijn en blijven in uitvoering." En bijvoorbeeld Fedrigoni trok de voorraad voor de Benelux tijdig op, "om optimaal vanuit België te kunnen leveren". Ze sloot wel de twee 'Paper Factory' showrooms in Brussel en Amsterdam voor het publiek.

(Grafisch Nieuws in samenwerking met De Grafische Vakpers)

Terwijl de papiervoorraden bij de groothandels op orde lijken te zijn, ervaart de papierindustrie de eerste impact van het coronavirus en de daarmee samenhangende maatregelen. CEPI, de Europese brancheorganisatie van papierfabrikanten, meldt er alles aan te doen om de noodzakelijke productie van papier, met name voor hygiënedoeleinden en verpakkingen, te verzekeren. De golfkartonindustrie liet al weten dat er genoeg golfkarton beschikbaar is voor de transportverpakkingen in essentiële sectoren, zoals medicijnen, voedsel, dranken en medische apparatuur. Toch liet de European Paper Recycling Council (EPRC) eind vorige week een dringende oproep aan overheden uitgaan om het ophalen en transport van oud papier vooral niet te staken, omdat de aanvoer en recyclage ervan een onmisbaar onderdeel is van de productie van papier en karton. Cepi waarschuwt: "Anders kan er binnen enkele weken een tekort aan grondstoffen ontstaan, waardoor onze productie tot stilstand komt." Inmiddels blijkt volgens vakblad Euwid dat met name in Frankrijk de papierproductie begint te haperen. De Franse industrievertegenwoordiging Copabel stelt dat halverwege maart al vier fabrieken hun productie staakten. Onduidelijkheid over de lockdown-maatregelen en angst voor corona-besmetting zorgden voor onverantwoorde onderbezetting in de fabrieken. Papierproducent Norske Skog heeft in haar fabriek voor krantenpapier in het Franse Golbey op 16 maart de productie op de PM2 tijdelijk stopgezet (de PM1 produceert nog) omdat medewerkers vanwege de corona-crisis thuisblijven. Ook bij de Burgo Ardennes-fabriek in het Belgische Virton, tegen de Franse grens, is de productie van houtvrij gestreken papier 'voor enkele weken' stilgezet, vanwege gebrek aan voldoende mankracht.In de papiergroothandel nam bijvoorbeeld Papyrus continuïteitsmaatregelen door onder andere de twee magazijnen in de Benelux - in Lembeek en in het Nederlandse Wijchen - momenteel strikt los van elkaar te laten opereren: "Dit biedt ons de mogelijkheid om in geval van nood onze klanten te blijven bedienen vanuit één van de Benelux locaties." Distributeur Igepa meldt dat haar vestigingen in België, Nederland en Duitsland 'goed functioneren': "Alle lopende bestellingen zijn en blijven in uitvoering." En bijvoorbeeld Fedrigoni trok de voorraad voor de Benelux tijdig op, "om optimaal vanuit België te kunnen leveren". Ze sloot wel de twee 'Paper Factory' showrooms in Brussel en Amsterdam voor het publiek.(Grafisch Nieuws in samenwerking met De Grafische Vakpers)