De voorbije zes maanden hebben meer dan 80 bedrijven, waarvan een vijftiental met een omzet van meer dan één miljoen euro, een procedure voor gerechtelijke bescherming opgestart.

Echt verrassend is dat niet. De sector van de loondrukkerijen krimpt traag maar zeker. Volgens de Idep telde de sector in 2018 nog 2.945 bedrijven, 3,3% minder dan in 2017. En de achteruitgang is heel uitgesproken in bedrijven met 50 tot 99 werknemers (-8,6% in 2018 in vergelijking met 2017). Over de periode van 2009 tot 2018 zijn zelfs meer dan 370 bedrijven verdwenen.

Sinds verscheidene jaren dragen twee fenomenen bij tot die gestage afkalving. In de eerste plaats zijn er de fusies/concentraties van de KMO's. Toch zijn het vooral de economische moeilijkheden en de onvoorspelbare markt die de bedrijven ertoe aanzetten om bescherming bij het gerecht te zoeken, of die ervoor zorgen dat ze gewoon ten onder gaan zonder een overnemer te vinden.

Zit die trend in een stroomversnelling? De voorbije zes maanden - tussen eind februari en eind augustus - zijn meer dan 80 bedrijven, waarvan een vijftiental met een omzet van meer dan één miljoen euro, onder gerechtelijk toezicht geplaatst. Vooral het noorden van Frankrijk is zwaar getroffen. Na de ineenstorting van de groep Tilinvest, met de liquidatie van de drukkerij Chartrez (8,3 miljoen omzet) en enkele overnames (onder andere die van Gabel door de groep Morault), hebben verscheidene bedrijven gerechtelijke bescherming gekregen: in Faches-Thumesnil (59) de drukkerij R. Calingaert (4,3 miljoen euro omzet); in Ruitz (62) de drukkerij Léonce Desprez (30 miljoen omzet) en Brochage Routage des Hauts de France (1,5 miljoen omzet); in Wambrechies (59) Angelini Nord (1,9 miljoen omzet); of nog in Autingue (62) de drukkerij Claude Ledoux (2,2 miljoen omzet).

In het oosten van Frankrijk werd op 1 juli 2019 de vereffening uitgesproken van drukkerij Valblor, die eerder in juli 2018 al onder gerechtelijk toezicht geplaatst was. Ook in de andere regio's is het aantal bedrijven in moeilijkheden niet meer bij te houden: in Tours (37) staan Rotos Vincent (16,2 miljoen omzet), SRDI du Menneton (8,4 miljoen omzet) en JCP Façonnage (2 miljoen omzet) sinds 3 juli onder gerechtelijk toezicht. IN Chaumont (52) zoekt Imprimeries de Champagne (8,7 miljoen omzet) een oplossing om weer recht te krabbelen. In Goussainville (95) is JPA Imprimeurs (6,2 miljoen omzet) door de rechtbank van Pontoise op 3 juni failliet verklaard. In de buurt van Forbach (57) wordt Technoprint (1,5 miljoen omzet) sinds maart gesaneerd, net als de drukkerij Spirale (1,7 miljoen omzet - sinds juli) in Salon-de-Provence (13). Uiteraard hebben veel van die bedrijven enkele maanden om een oplossing te vinden, maar dat zal jammer genoeg vaak met banenverlies gepaard gaan.

Bron: Caractère, Eurographic Press

De voorbije zes maanden hebben meer dan 80 bedrijven, waarvan een vijftiental met een omzet van meer dan één miljoen euro, een procedure voor gerechtelijke bescherming opgestart.Echt verrassend is dat niet. De sector van de loondrukkerijen krimpt traag maar zeker. Volgens de Idep telde de sector in 2018 nog 2.945 bedrijven, 3,3% minder dan in 2017. En de achteruitgang is heel uitgesproken in bedrijven met 50 tot 99 werknemers (-8,6% in 2018 in vergelijking met 2017). Over de periode van 2009 tot 2018 zijn zelfs meer dan 370 bedrijven verdwenen.Sinds verscheidene jaren dragen twee fenomenen bij tot die gestage afkalving. In de eerste plaats zijn er de fusies/concentraties van de KMO's. Toch zijn het vooral de economische moeilijkheden en de onvoorspelbare markt die de bedrijven ertoe aanzetten om bescherming bij het gerecht te zoeken, of die ervoor zorgen dat ze gewoon ten onder gaan zonder een overnemer te vinden.Zit die trend in een stroomversnelling? De voorbije zes maanden - tussen eind februari en eind augustus - zijn meer dan 80 bedrijven, waarvan een vijftiental met een omzet van meer dan één miljoen euro, onder gerechtelijk toezicht geplaatst. Vooral het noorden van Frankrijk is zwaar getroffen. Na de ineenstorting van de groep Tilinvest, met de liquidatie van de drukkerij Chartrez (8,3 miljoen omzet) en enkele overnames (onder andere die van Gabel door de groep Morault), hebben verscheidene bedrijven gerechtelijke bescherming gekregen: in Faches-Thumesnil (59) de drukkerij R. Calingaert (4,3 miljoen euro omzet); in Ruitz (62) de drukkerij Léonce Desprez (30 miljoen omzet) en Brochage Routage des Hauts de France (1,5 miljoen omzet); in Wambrechies (59) Angelini Nord (1,9 miljoen omzet); of nog in Autingue (62) de drukkerij Claude Ledoux (2,2 miljoen omzet).In het oosten van Frankrijk werd op 1 juli 2019 de vereffening uitgesproken van drukkerij Valblor, die eerder in juli 2018 al onder gerechtelijk toezicht geplaatst was. Ook in de andere regio's is het aantal bedrijven in moeilijkheden niet meer bij te houden: in Tours (37) staan Rotos Vincent (16,2 miljoen omzet), SRDI du Menneton (8,4 miljoen omzet) en JCP Façonnage (2 miljoen omzet) sinds 3 juli onder gerechtelijk toezicht. IN Chaumont (52) zoekt Imprimeries de Champagne (8,7 miljoen omzet) een oplossing om weer recht te krabbelen. In Goussainville (95) is JPA Imprimeurs (6,2 miljoen omzet) door de rechtbank van Pontoise op 3 juni failliet verklaard. In de buurt van Forbach (57) wordt Technoprint (1,5 miljoen omzet) sinds maart gesaneerd, net als de drukkerij Spirale (1,7 miljoen omzet - sinds juli) in Salon-de-Provence (13). Uiteraard hebben veel van die bedrijven enkele maanden om een oplossing te vinden, maar dat zal jammer genoeg vaak met banenverlies gepaard gaan.Bron: Caractère, Eurographic Press