Het zogeheten UV-C-licht is schadelijk voor de huid en ogen. Daarom wordt gebruikers van de Philips-lamp via een geïntegreerde stemassistent gevraagd de kamer te verlaten voordat het licht aangaat. De lamp gaat bovendien automatisch uit wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Al veertig jaar bekend

De tijd die nodig is om een kamer in huis te desinfecteren hangt af van de grootte van de ruimte en van het soort oppervlakken of voorwerpen die in de kamer aanwezig zijn. Een woonkamer van gemiddelde grootte heeft ongeveer 45 minuten blootstelling aan licht nodig om te worden ontsmet, bij een slaapkamer duurt het een half uur en bij een typische badkamer duurt het ongeveer een kwartier. In de praktijk is het virus waarschijnlijk nog veel sneller onschadelijk gemaakt: in laboratoriumtests reduceerden de UV-C-lichtbronnen de besmettelijkheid van SARS-CoV-2 (het virus dat covid-19 veroorzaakt) tot onder detecteerbare niveaus in slechts 9 seconden.

UV-C is overigens niet nieuw als ontsmettingsmiddel. Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, meldde eerder op zijn website dat deze vorm van straling al veertig jaar in gebruik is door wetenschappers als desinfectiemiddel tegen bacteriën en virussen.

De richtprijs van de Philips UV-C-tafellamp bedraagt 119 euro.

Michel van der Ven, Data News

Bron: Belga

Het zogeheten UV-C-licht is schadelijk voor de huid en ogen. Daarom wordt gebruikers van de Philips-lamp via een geïntegreerde stemassistent gevraagd de kamer te verlaten voordat het licht aangaat. De lamp gaat bovendien automatisch uit wanneer er beweging wordt gedetecteerd.Al veertig jaar bekendDe tijd die nodig is om een kamer in huis te desinfecteren hangt af van de grootte van de ruimte en van het soort oppervlakken of voorwerpen die in de kamer aanwezig zijn. Een woonkamer van gemiddelde grootte heeft ongeveer 45 minuten blootstelling aan licht nodig om te worden ontsmet, bij een slaapkamer duurt het een half uur en bij een typische badkamer duurt het ongeveer een kwartier. In de praktijk is het virus waarschijnlijk nog veel sneller onschadelijk gemaakt: in laboratoriumtests reduceerden de UV-C-lichtbronnen de besmettelijkheid van SARS-CoV-2 (het virus dat covid-19 veroorzaakt) tot onder detecteerbare niveaus in slechts 9 seconden.UV-C is overigens niet nieuw als ontsmettingsmiddel. Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, meldde eerder op zijn website dat deze vorm van straling al veertig jaar in gebruik is door wetenschappers als desinfectiemiddel tegen bacteriën en virussen.De richtprijs van de Philips UV-C-tafellamp bedraagt 119 euro.Michel van der Ven, Data NewsBron: Belga