De site van Stora Enso in Langerbrugge telt momenteel twee productielijnen voor papier, een voor krantenpapier en voor voor gekalanderd tijdschriftenpapier (SC). Volgens Stora Enso Langerbrugge produceert de fabriek elk jaar meer dan 500.000 ton kranten- en tijdschriftenpapier op basis van gerecycleerd papier. De beursgenoteerde Scandinavische bosbouwgroep overweegt nu een investering van ongeveer 400 miljoen euro in haar Belgische site om één van de twee papierlijnen om te bouwen voor de productie van verpakkingskarton. "De investering ligt in lijn met de strategie van Stora Enso waarbij de aandacht naar hernieuwbare materialen gaat, en ondersteunt de groeikansen die de almaar sterkere vraag naar gerecycleerd verpakkingskarton in het leven roept", verklaarde het bedrijf in een persbericht. De ombouw moet Stora Enso in staat stellen om in te spelen op de groeiende vraag naar verpakkingskarton, meer bepaald voor de e-commerce, de industrie, de meubel- en elektronicasector.

Minder krantenpapier, meer golfkarton

Met het oog daarop onderzoekt Stora Enso in welke mate de ombouw van de lijn voor krantenpapier haalbaar is. Dat onderzoek zou in de loop van het eerste trimester 2023 afgerond moeten zijn. Als de investering doorgaat, moet de omgebouwde lijn in de loop van 2025 in gebruik genomen worden. "Op volle capaciteit zou de omgebouwde lijn jaarlijks 700.000 ton gerecycleerde testliner en golfkarton vervaardigen, goed voor een omzet van ongeveer 350 miljoen euro", preciseert Stora Enso. "Vandaag produceren we gerecycleerd golfkarton in Polen, hoofdzakelijk voor de Oost-Europese markt. Door de ombouw van Langerbrugge zouden we ook in West-Europa een concurrerende positie kunnen innemen", verklaart Hannu Kasurinen, Executive vice president van de afdeling verpakkingsmaterialen.

In maart 2022 had Stora Enso al aangekondigd dat het vier van zijn vijf productievestigingen voor papier van de hand zou doen. De site van Langerbrugge staat niet te koop, maar de toekomst van de papierlijn lijkt onzeker. "Als beslist wordt om te investeren, zal de site van Langerbrugge onze klanten minstens tot eind 2024 van papier blijven voorzien. De centrale ligging, het ervaren personeel en de vlotte toegang tot gerecycleerde vezels blijven de belangrijkste troeven van de site", verklaart Kati ter Horst, Executive vice president, Paper division.

De site van Stora Enso in Langerbrugge telt momenteel twee productielijnen voor papier, een voor krantenpapier en voor voor gekalanderd tijdschriftenpapier (SC). Volgens Stora Enso Langerbrugge produceert de fabriek elk jaar meer dan 500.000 ton kranten- en tijdschriftenpapier op basis van gerecycleerd papier. De beursgenoteerde Scandinavische bosbouwgroep overweegt nu een investering van ongeveer 400 miljoen euro in haar Belgische site om één van de twee papierlijnen om te bouwen voor de productie van verpakkingskarton. "De investering ligt in lijn met de strategie van Stora Enso waarbij de aandacht naar hernieuwbare materialen gaat, en ondersteunt de groeikansen die de almaar sterkere vraag naar gerecycleerd verpakkingskarton in het leven roept", verklaarde het bedrijf in een persbericht. De ombouw moet Stora Enso in staat stellen om in te spelen op de groeiende vraag naar verpakkingskarton, meer bepaald voor de e-commerce, de industrie, de meubel- en elektronicasector.Met het oog daarop onderzoekt Stora Enso in welke mate de ombouw van de lijn voor krantenpapier haalbaar is. Dat onderzoek zou in de loop van het eerste trimester 2023 afgerond moeten zijn. Als de investering doorgaat, moet de omgebouwde lijn in de loop van 2025 in gebruik genomen worden. "Op volle capaciteit zou de omgebouwde lijn jaarlijks 700.000 ton gerecycleerde testliner en golfkarton vervaardigen, goed voor een omzet van ongeveer 350 miljoen euro", preciseert Stora Enso. "Vandaag produceren we gerecycleerd golfkarton in Polen, hoofdzakelijk voor de Oost-Europese markt. Door de ombouw van Langerbrugge zouden we ook in West-Europa een concurrerende positie kunnen innemen", verklaart Hannu Kasurinen, Executive vice president van de afdeling verpakkingsmaterialen.In maart 2022 had Stora Enso al aangekondigd dat het vier van zijn vijf productievestigingen voor papier van de hand zou doen. De site van Langerbrugge staat niet te koop, maar de toekomst van de papierlijn lijkt onzeker. "Als beslist wordt om te investeren, zal de site van Langerbrugge onze klanten minstens tot eind 2024 van papier blijven voorzien. De centrale ligging, het ervaren personeel en de vlotte toegang tot gerecycleerde vezels blijven de belangrijkste troeven van de site", verklaart Kati ter Horst, Executive vice president, Paper division.