De papierfabriek Maxau in Karlsruhe produceert 530.000 ton SC-papier (super gekalanderd) op twee machines. "Op basis van de cijfers over 2022 zou de overdracht de jaarlijkse verkoopcijfers van Stora Enso met ongeveer 385 miljoen euro moeten doen dalen. Onder voorbehoud van aanpassingen op de afsluitingsdatum zal Stora Enso in zijn operationele IFRS-resultaten over het eerste trimester van 2023 een overdrachtswinst van ongeveer 55 miljoen euro inschrijven, vermits dit een element is dat eventuele vergelijkingen bemoeilijkt", maakte Stora Enso bekend.

Schwarz Produktion, dat 4500 medewerkers telt, maakt deel uit van de Duitse groep Schwarz. De groep is de eigenaar van de warenhuizenketens Lidl en Kaufland. Schwarz Produktion vervaardigt en verpakt mineraal water, niet-alcoholische dranken, chocolade, gedroogd fruit, patisserie, koffie en roomijs. De groep bezit ook drie fabrieken voor plastic flessen en recyclage. De vestiging van Maxau (440 medewerkers) is de eerste papierfabriek binnen Schwarz Produktion. De onderneming zet de productie van tijdschriftenpapier voort om daar zijn reclamedrukwerk op te produceren.

Stora Enso vervaardigt geen papier meer

Deze transactie is een onderdeel van het eerder aangekondigde plan van Stora Enso om vier van zijn vijf productievestigingen voor papier van de hand te doen. In overeenstemming met zijn strategie concentreert Stora Enso zich op hernieuwbare producten op het vlak van verpakkingen, oplossingen voor de bouwsector en innovaties op het domein van biomaterialen.

Sinds 1 januari 2023 heeft Stora Enso zijn sectorinformatie veranderd en heeft het bedrijf geen papierafdeling meer. De Zweedse papierproducent heeft op 2 januari de verkoop van de site in Sylvamo (VS) ondertekend. Daarbij werd de bedrijfswaarde op 150 miljoen euro bepaald. De fabriek van Hylte wordt binnenkort verkocht aan Sweden Timber voor 18 miljoen euro.

De fabrieken van Langerbrugge en Anjala in Finland zijn nu ondergebracht in de afdeling 'Verpakkingsmateriaal'. Op de Belgische site wordt onderzocht of het haalbaar is om een van de twee papierlijnen om te bouwen tot een lijn voor verpakkingsmateriaal. Daarnaast heeft Stora Enso beslist om de verkoopprocedure voor de papierfabriek van Anjala stop te zetten. Volgens Seppo Parvi, financieel directeur van Stora Enso, "zijn de voordelen om de vestiging binnen de groep te houden, groter dan de waarde die de onderzochte verkoopmogelijkheden opleveren".

De papierfabriek Maxau in Karlsruhe produceert 530.000 ton SC-papier (super gekalanderd) op twee machines. "Op basis van de cijfers over 2022 zou de overdracht de jaarlijkse verkoopcijfers van Stora Enso met ongeveer 385 miljoen euro moeten doen dalen. Onder voorbehoud van aanpassingen op de afsluitingsdatum zal Stora Enso in zijn operationele IFRS-resultaten over het eerste trimester van 2023 een overdrachtswinst van ongeveer 55 miljoen euro inschrijven, vermits dit een element is dat eventuele vergelijkingen bemoeilijkt", maakte Stora Enso bekend.Schwarz Produktion, dat 4500 medewerkers telt, maakt deel uit van de Duitse groep Schwarz. De groep is de eigenaar van de warenhuizenketens Lidl en Kaufland. Schwarz Produktion vervaardigt en verpakt mineraal water, niet-alcoholische dranken, chocolade, gedroogd fruit, patisserie, koffie en roomijs. De groep bezit ook drie fabrieken voor plastic flessen en recyclage. De vestiging van Maxau (440 medewerkers) is de eerste papierfabriek binnen Schwarz Produktion. De onderneming zet de productie van tijdschriftenpapier voort om daar zijn reclamedrukwerk op te produceren. Deze transactie is een onderdeel van het eerder aangekondigde plan van Stora Enso om vier van zijn vijf productievestigingen voor papier van de hand te doen. In overeenstemming met zijn strategie concentreert Stora Enso zich op hernieuwbare producten op het vlak van verpakkingen, oplossingen voor de bouwsector en innovaties op het domein van biomaterialen.Sinds 1 januari 2023 heeft Stora Enso zijn sectorinformatie veranderd en heeft het bedrijf geen papierafdeling meer. De Zweedse papierproducent heeft op 2 januari de verkoop van de site in Sylvamo (VS) ondertekend. Daarbij werd de bedrijfswaarde op 150 miljoen euro bepaald. De fabriek van Hylte wordt binnenkort verkocht aan Sweden Timber voor 18 miljoen euro.De fabrieken van Langerbrugge en Anjala in Finland zijn nu ondergebracht in de afdeling 'Verpakkingsmateriaal'. Op de Belgische site wordt onderzocht of het haalbaar is om een van de twee papierlijnen om te bouwen tot een lijn voor verpakkingsmateriaal. Daarnaast heeft Stora Enso beslist om de verkoopprocedure voor de papierfabriek van Anjala stop te zetten. Volgens Seppo Parvi, financieel directeur van Stora Enso, "zijn de voordelen om de vestiging binnen de groep te houden, groter dan de waarde die de onderzochte verkoopmogelijkheden opleveren".