Vergeleken met onze buurlanden doet de Vlaamse boekenmarkt het goed, stelt Boek.be op basis van de laatste cijferanalyse door GFK Belgium: "In Frankrijk daalde de boekenmarkt met 0,3 procent, in Duitsland met 3,1 procent. Enkel de Nederlandse markt kon in 2018 een positief eindresultaat (+ 2,7 procent) optekenen."

De halverwege 2017 ingevoerde gereglementeerde boekenprijs verplicht boekverkopers zich gedurende zes maanden na verschijning te houden aan de door de uitgever of importeur bepaalde prijs voor een Nederlandstalig algemeen boek op de Vlaamse markt. Volgens Boek.be worden de effecten van het decreet nu zichtbaar: "Nieuwe boeken (titels die maximaal zes maanden oud zijn) speelden in 2018 een belangrijke rol in de vrijwel stabiele boekenverkoop. Terwijl oudere boeken in 2018 met bijna 2 procent in omzet daalden, groeide de omzet van nieuwe boeken in 2018 met bijna 7 procent." Ook lijkt de beoogde stimulans voor de boekhandel resultaat te hebben: terwijl de boekenketens (goed voor 60 procent marktaandeel) een omzetverlies van 2,8 procent leden, groeide voor de onafhankelijke boekhandel zowel de afzet (+1,3 procent) als de omzet (+3,1 procent) in vergelijking met 2017. Overigens groeide in 2018 ook de online verkoop opnieuw (met 15,8 procent) naar een marktaandeel van 23,3 procent.

Vergeleken met onze buurlanden doet de Vlaamse boekenmarkt het goed, stelt Boek.be op basis van de laatste cijferanalyse door GFK Belgium: "In Frankrijk daalde de boekenmarkt met 0,3 procent, in Duitsland met 3,1 procent. Enkel de Nederlandse markt kon in 2018 een positief eindresultaat (+ 2,7 procent) optekenen."De halverwege 2017 ingevoerde gereglementeerde boekenprijs verplicht boekverkopers zich gedurende zes maanden na verschijning te houden aan de door de uitgever of importeur bepaalde prijs voor een Nederlandstalig algemeen boek op de Vlaamse markt. Volgens Boek.be worden de effecten van het decreet nu zichtbaar: "Nieuwe boeken (titels die maximaal zes maanden oud zijn) speelden in 2018 een belangrijke rol in de vrijwel stabiele boekenverkoop. Terwijl oudere boeken in 2018 met bijna 2 procent in omzet daalden, groeide de omzet van nieuwe boeken in 2018 met bijna 7 procent." Ook lijkt de beoogde stimulans voor de boekhandel resultaat te hebben: terwijl de boekenketens (goed voor 60 procent marktaandeel) een omzetverlies van 2,8 procent leden, groeide voor de onafhankelijke boekhandel zowel de afzet (+1,3 procent) als de omzet (+3,1 procent) in vergelijking met 2017. Overigens groeide in 2018 ook de online verkoop opnieuw (met 15,8 procent) naar een marktaandeel van 23,3 procent.